Regerande mästarklubben Djurgården kommer till Varberg Energi arena – tidigare Påskbergsvallen – på onsdagskvällen.
I en värld utan global virusspridning hade 4 500 åskådare köat vid entréerna för att se Joakim Perssons succélag i allsvenskan. Sedan i juni har endast ett begränsat antal funktionärer, klubbanslutna och medierepresentanter fått göra spelare och domare sällskap inne på arenan.
– Det är surrealistiskt. Det är klart att det inte var vad vi tänkte oss när slutsignalen gick den 3 november. Då såg vi fram emot fulla läktare. Vi var laddade och förberedda på att det skulle bli så, säger Lars Karlsson.
I mars slog pandemin till med full kraft, den allsvenska starten sköts fram och regeringen fattade beslutet om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Nu har allsvenskan snart kommit halvvägs men virushotet är fortfarande påtagligt och förbudet är kvar.
"Känns väldigt bittert"
– Tidigt trodde man väl inte att det skulle dra ut på tiden som det har gjort utan man hoppades att det skulle gälla några matcher i början, men allt eftersom förstod man att det här blir långvarigt. Det är tråkigt. Man går på stan och pratar med folk om det. Med tanke på att det går så bra sportsligt hade vi haft en full arena varje match, säger Karlsson.
Hösten 2018 klarade sig Varbergs Bois kvar i superettan med en hårsmån i kvalet mot Oskarshamn. Ett år senare firade klubben att den tagit sig till allsvenskan för första gången. Experter såg Bois som ett blivande bottenlag. Tvärtemot tipsen ligger klubben sjua med 16 poäng efter tolv omgångar, med storklubbar som Hammarby, AIK och IFK Göteborg under sig i tabellen.
– Det känns förstås väldigt bittert att folk inte får uppleva detta, säger Lars Karlsson.
I vintras tog Varbergs kommun beslutet att de närmaste åren bygga om arenan till en kostnad på runt 40 miljoner kronor. Inför säsongen rustades arenan upp för drygt sju miljoner för att uppfylla Svenska fotbollsförbundets dispenskrav.
Klubben har med egna medel hyrt in kiosker och baracker för att leva upp till förbundets regelverk.
– De bara står där till ingen nytta, men vi får hoppas att det blir en öppning nu för publik, säger Karlsson.
I veckan hålls en mängd möten mellan Riksidrottsförbundet, specialförbund och regeringen i hopp om att bringa klarhet i frågan när, om och i vilken utsträckning publik åter kan tillåtas.
Ett beslut väntas senare i augusti.
Inte lika sårbara
Parallellt förs diskussioner om ett andra, kraftfullt stödpaket till idrotten.
– Jag har läst och hört om samtalen, men jag vet inte mer än någon annan, säger Karlsson.
TT: Är ovissheten värst, inte minst med tanke på hur ekonomin påverkas?
– Vad gäller ekonomin är vi inte lika sårbara som storklubbarna, tack vare att vi inte tar in mer än 4 500 åskådare. Det gör oss inte lika hårt drabbade. Vi har också fått medel av staten, 1,3 miljoner kronor. Vi har budgeterat med publikintäkter på 3,5 miljoner plus ytterligare en miljon i kioskintäkter. Vi når inte upp till de pengarna men tillskottet från staten gör att vi klarar att hantera situationen bättre än de större klubbarna. För dem är publikintäkterna livsviktiga, de klarar sig inte annars.
– Antingen blir det ett extra tillskott från staten eller så är risken att gamla, anrika klubbar går i konkurs. Jag tror inte att någon vill att det ska gå åt det hållet. Vi får hoppas att man hittar en lösning, kanske inte fullt ut men att vi får en viss publik, säger Lars Karlsson.
Lotta fram åskådare?
TT: Om gränsen höjs från 50 till 500 eller vad det nu kan bli, hur hanterar ni det?
– Vi har en organisation som är förberedd. Det är inget som helst problem. Vi trycker på knappen.
TT: Men risken är att ni måste neka en mängd åskådare tillträde. Hur ska ni välja vilka som får komma in?
– Det går inte att säga att man kan ha någon generell regel. Säg att vi hypotetiskt får ta in 500, då får man fundera på vilka 500 man ska ta in. Kanske ha ett rullande schema med lottning så att det blir rättvist. Vi har ingen lösning här och nu. Vi får sätta oss och fundera när vi har något konkret att ta ställning till och då göra det så rättvist som det går.
Knappa fyra mil från Varberg ligger det riksbekanta lågprisvaruhuset i Ullared. De shoppingsugna besökarna är betydligt färre än vanligt på grund av pandemin, men flera medier har rapporterat om trängsel och svårigheter att hålla avstånd.
Inte rimligt
Samtidigt gapar de stora fotbollsarenornas läktare tomma vid matcher.
– Man kan tycka att det är konstigt, men vem kunde tänka att det skulle bli så här och hur lätt är det för alla inblandade parter att säga att så här ska det vara. Pandemin kom som en total chock för oss alla. Samtidigt begriper alla att det inte är rimligt att det kan vara 3 500 personer på Gekås och max 50 på andra ställen. Det sunda förnuftet säger att det inte är rimligt.
– Våra myndigheter gör ju inte det här för att jävlas utan för att skydda oss medborgare. Nu är vi där vi är och vi får utgå från det och hoppas att det blir bra för vår del. Vi får försöka hitta bra lösningar framöver, säger Lars Karlsson.