Vändning – släpper in publik på seriefinalen

Rosengård tar in publik i helgens damallsvenska seriefinal mot Göteborg på Malmö IP. Caroline Seger vill inte se något slarv med förhållningsreglerna. –Vi måste fortfarande värna om alla människors liv, säger lagkaptenen.

Caroline Segers Rosengård tappade viktiga poäng i den damallsvenska tätstriden i måndagens 0–0-match borta mot Djurgården på Stockholms stadion.

Caroline Segers Rosengård tappade viktiga poäng i den damallsvenska tätstriden i måndagens 0–0-match borta mot Djurgården på Stockholms stadion.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2020-08-18 13:30

I onsdags blev Piteå och Kif Örebro första elitklubbar i Sverige att ta in publik i coronapandemin sedan Svenska fotbollförbundet (SvFF) gett grönt ljus för 50 personer i publiken på elitmatcher. Rosengård valde att inte följa den damallsvenska rivalens exempel då SvFF:s klargörande besked kom tätt inpå avspark inför 7–1-segern hemma mot Linköping.

Men i söndagens toppmöte och seriefinal mot Göteborg på samma arena blir det annorlunda. Totalt 50 biljetter har delats ut till samarbetspartners, årskortsinnehavare och supportföreningen utifrån en "först till kvarn"-princip.

– Matchen är ju lite speciell och nu blir den också ännu mer speciell i och med att vi får lov att ha lite publik på plats, säger Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard.

TT: Vad betyder det här intäktsmässigt för er?

– Ingenting. Detta är människor som redan har årskort och entré till våra matcher. Det är egentligen mer bara att vi kan leverera det vi hade hoppats på att kunna leverera under hela säsongen.

Reglerna viktiga

Efter Rosengårds 0–0-match borta mot Djurgården i Stockholm poängterade lagkaptenen Caroline Seger vikten av att myndigheternas restriktioner och allmänna råd i pandemin följs i helgens stormöte.

– Jag tycker bara att det är viktigt att man följer de reglerna som sägs, så att man inte håller på med massa andra saker. Vi måste fortfarande värna om alla människors liv, säger hon.

I den viktiga matchen (Göteborg leder damallsvenskan med tre poäng före tvåan Rosengård med halva serien spelad) kommer åskådarna på Malmö IP att sitta med mellanrum på minst två platser och varannan rad. Samtliga kiosker kommer att hållas stängda.

Rosengård är redo att revidera sina publikregler om det skulle krävas.

Oviss framtid

– Vi vet inte alls vad som kommer att hända i framtiden nu när skolor och sådant börjar den här veckan. Man får hela tiden tänka att man får vara flexibel och lyhörd kring vad som händer runt om i landet: Se till de restriktioner som kommer från olika håll och anpassa sig efter det så fort man bara kan, säger Jenny Damgaard.

Caroline Seger har förtroende för myndigheterna, SvFF och intresseorganisationen Elitfotboll dam som sätter upp reglerna i pandemin.

– Jag litar på de som tar besluten, precis som man har gjort hela tiden. Jag hoppas att de tar kloka beslut, säger hon och fortsätter:

– Vi får följa restriktionerna som de är och gå efter det, släppa in de som har årskort och sponsorer och sedan får vi se hur det utvecklar sig.

Rosengård, med klubbchefen Jenny Damgaard i mitten, har tidigare under den publikfria säsongen haft pappfigurer på läktarplats på Malmö IP. På söndag får de sällskap av 50 åskådare.
Rosengård, med klubbchefen Jenny Damgaard i mitten, har tidigare under den publikfria säsongen haft pappfigurer på läktarplats på Malmö IP. På söndag får de sällskap av 50 åskådare.
Fakta: Idrottens publikrestriktioner

Sedan i mars tillåter inte regeringen allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. För idrotten har förbudet, som är en åtgärd för att minska risken för smittspridning av coronaviruset, inneburit att klubbar och organisationer inte kunnat ta in publik på sina evenemang.

Förbudet har slagit hårt ekonomsikt mot idrottsrörelsen som är kritisk mot att det inte kan vara publik på matcher samtidigt som människor trängs på stränder och i köpcenter.

I början av augusti uppdaterade Svenska fotbollförbundet (SvFF) sina riktlinjer kring publik på elitmatcher. Från ett förbud till ett tillåtet antal på 50 åskådare, utifrån myndigheternas restriktioner och allmänna råd i pandemin.

Efter ändringen har flera damallsvenska klubbar valt att släppa in publik på matcher, medan de herrallsvenska klubbarna ännu hållit sina läktare stängda.

Enligt idrottsminister Amanda Lind (MP) kommer regeringen inom kort med nya regeringsdirektiv gällande publik och åskådare på kultur- och idrottsevenemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!