Vann ångestmötet – ÖIS nära nytt kontrakt

Örgryte har en jättechans att säkra nytt kontrakt i superettan efter att ha vunnit kvalmötet borta mot Sandviken med 2–0. Även Östersund har en god möjlighet efter att ha spelat oavgjort (1–1) mot Falkenberg.

Örgryte är nära nytt kontrakt i superettan efter 2–0 i första kvalmötet mot Sandviken. Arkivbild.

Fotboll2022-11-10 21:01

Sandviken slutade tvåa i division 1 norra bakom ärkerivalen Gefle. Det innebar kval mot superettanmotstånd om en plats i serien nästa år.

Förutsättningarna för fler lokalderbyn mot Gefle nästa år ser dock mörka ut för Sandviken efter att ha förlorat det första kvalmötet av två hemma mot Örgryte.

På Jernvallen öppnade hemmalaget bäst och skyttekungen Naeem Mohammed kunde, och borde, ha gett Sandviken ledningen i den 25:e minuten när han presenterades med öppet läge.

Kanske spelade nerverna 25-åringen ett spratt som missade målet, vilket kan beskrivas som en av säsongens grövre missar.

Det var i stället Örgryte som skulle visa sig effektiva. I den 36:e minuten slog Herman Sjögrell en perfekt frispark som mittbacken Arvid Brorsson nådde högst på och 1–0 var ett faktum.

ÖIS skulle gå ifrån i den andra halvleken när Viktor Lundberg satte 2–0 efter dryga timmens spel, vilket också blev slutresultatet. Man tar därmed med sig ett gynnsamt läge inför returmötet i Göteborg.

I det andra kvalmötet mellan division 1 södras tabelltvåa Falkenberg och Östersund fick bortalaget en drömstart när Erick Brendon satte 1–0 till ÖFK efter sex minuters spel. Falkenberg reste sig och kvitterade genom Godwin Aguda i slutet på den första halvleken. 1–1 stod sig matchen ut och inför returen i Jämtland är det alltjämt vidöppet.

Kvalmatch två spelas på söndag, den 13 november.