Nej, åkte ur cupen – men kan finns en chans ändå

Nej, "mitt" lag vann inte gruppen i cupen. Slutspelat alltså? Inte alls säkert, ändå. "Vi har haft rekordmånga lag med i cupen i år, därför går också de 14 bästa tvåorna vidare till nästa omgång", säger Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund. Det här öppnar för några av våra lokala lag!

Mycket tyder på att både IFK Tuna och Djursdala SK tar sig vidare till nästa omgång i Toyota Cup.

Mycket tyder på att både IFK Tuna och Djursdala SK tar sig vidare till nästa omgång i Toyota Cup.

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-03-25 16:30

Grupptvåa...aj, fasen. Men, som sagt behöver det inte vara kört trots allt. Inte alls. 

Södra Vi IF, SK Lojal och Frödinge-Brantestads SK vann sina respektive grupper och är klara för nästa omgång i Toyota Cup (Smålandscupen). Det mest troliga är att IFK Tuna ansluter sig till den skaran. Tar de minst en poäng mot Gunnebo i den uppskjutna matchen i veckan är de också klara. 

Inte nog med det. När Sporten gick igenom alla 33 grupper med de 183 lagen i den första omgången, visar det sig att ytterligare lokala lag har chans att ta sig vidare som bästa tvåor i sina grupper. Det handlar om HM IS och Djursdala SK, som just nu inryms bland de 14 bästa grupptvåorna. Det återstår ett par hängmatcher i några grupper, men det ska inte enligt vår bedömning ändra förutsättningarna för HM IS och Djursdala. 

Att så många tvåor får spela vidare har sin förklaring:

– Det beror på att vi lägger till en extra omgång i cupen då vi har så många deltagande lag. Det är förstås jätteroligt, säger Mats Larlind på förbundet och fortsätter:

– Det innebär samtidigt att det är ganska kort om tid för när nästa omgång ska vara färdigspelad. Senast den 10 april ska omgång två vara klar så att det inte krockar med seriespelet. 

I omgång två kliver också de 33 division fyra-lagen (bland annat Gullringens GoIF) in i turneringen. Lottningen är även här geografisk, där lagen från lägre serier får hemmaplansfördel. I omgång tre är det dags för lagen i trean (Vimmerby IF) att göra entré. Vinnarna där kan få möta lag från division ett och två, som kliver in i omgång fyra. 

Hur blir det med elitlagen från Småland (Allsvenskan och Superettan)?

– De deltar tyvärr inte. Det är några år sedan. De väljer bort cupen då de redan är kvalificerade för spel i nästa års Svenska Cupen, säger Larlind. 

Hur många lag från årets cupturnering i Småland tar sig vidare till Svenska cupen 2025?

– De sex bästa lagen. De som tar sig till semifinal är garanterade en plats där och de två bästa förlorande kvartsfinalisterna. Och de rankar vi efter serietillhörighet. Om det är två lag från samma serie avgör antal poäng i årets seriespel. 

• Fotnot. Vinnarna av Svenska Cupen får spela i Europa nästa år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om