Vann miljardmatchen – sensationslaget till PL

Luton Town spelar i Premier League nästa säsong. Det efter att ha vunnit kvalfinalen mot Coventry på straffar (6–5, 1–1). –Tränaren sade åt oss att vi skulle klara det, säger Lutonanfallaren Elijah Adebayo.

Luton är klart för Premier League.

Luton är klart för Premier League.

Foto: Zac Goodwin/AP/TT

Fotboll2023-05-27 20:55

Finalen brukar kallas "miljardmatchen" då en PL-plats beräknas vara värd över tre miljarder kronor.

Och det var en riktig rysare som utspelade sig på Wembley.

Luton, som med en liten budget och ännu mindre arena skrällt sig hela vägen till final, öppnade bäst. Detta trots att lagkaptenen Tom Lockyer utgick tidigt efter otäcka scener då han segnade ner på planen. Lugnande besked om 28-åringens hälsotillstånd har nu kommit från klubben.

"Vi kan rapportera att Tom Lockyer har tagits till sjukhus efter att ha kollapsat på planen. Han är vaken och kan prata med sin familj. Vi är alla med med dig, Locks", skriver Luton på Twitter.

Svensken assisterade

Kaptenens frånvaro stoppade inte Luton från att ta ledningen i den 23:e minuten när Jordan Clark skickade in 1–0, framspelad av Elijah Adebayo.

– Den här gruppen är speciell. Jag lider med Coventry, det var en sjujäkla kamp och de pressade hela vägen. Tränaren sade åt oss att vi kommer klara det men vi behövde tro det också, säger Adebayo till Sky Sports.

Ett piggare Coventry kom ut efter pausvilan och efter dryga timmens spel skulle lagets stora stjärna visa sin klass.

Svenske skyttekungen Viktor Gyökeres agerade framspelare till Gustavo Hamer som satte kvitteringen och tog matchen till förlängning.

Där hade Luton en boll i mål, men fick se det bortdömt för hands. Det var tredje gången man fick ett mål bortvinkat i finalen.

Tänker på kaptenen

Straffar fick i stället avgöra vilket lag som ska spela i högstaligan.

Där var samtliga spelare iskalla och slog sina straffsparkar i mål.

Fram till att det var Coventrybacken Fankaty Dabos tur. Dabo sköt bollen högt över mål och därmed var det klart: Luton Town spelar i Premier League.

En mindre bragd för den lilla klubben som spelade i femteligan så sent som för tio år sedan.

– Det känns väldigt bra men det enda jag tänker på nu är Tom Lockyer, säger tränaren Rob Edwards enligt BBC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!