Väntad startelva – Helander in som mittback

Filip Helander går sin som mittback och Linus Wahlqvist Egnell fortsätter som högerback. Förbundskaptenen Janne Anderssons startelva i EM-kvalet mot Belgien 20.45 i kväll är den väntade. I och med att Österrike slog Azerbajdzjan är Sveriges chans att ta sig vidare från gruppspelet borta.

Filip Helander i duell med och Moldaviens Maxim Cojocaru i torsdags.

Filip Helander i duell med och Moldaviens Maxim Cojocaru i torsdags.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Fotboll2023-10-16 19:38

Den här elvan går ut och spelar för hedern:

Robin Olsen – Linus Wahlqvist Egnell, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Ludwig Augustinsson – Mattias Svanberg, Albin Ekdal, Jens Cajuste, Emil Forsberg – Viktor Gyökeres, Dejan Kulusevski.

"Det har varit en svår laguttagning, det är väldigt jämnt mellan många spelare", säger förbundskaptenen till fotbollsförbundets webbplats.

Senast Filip Helander startade i landslaget var i VM-kvalet mot Grekland i Aten för över två år sedan. I mars 2022 gjorde han ett kort inhopp i playoffsemifinalen till VM mot Tjeckien på Friends arena.

"Kan bli fysiskt"

Skadorna kom slag i slag den säsongen och först i september spelade han 90 minuter igen, för Odense i danska ligan.

Återkomsten i landslaget, i torsdagens 3–1-seger mot Moldavien, var övertygande. I och med att Carl Starfelt känt av en lättare skada väljer Janne Andersson den erfarne mittbacken som partner till Victor Nilsson Lindelöf mot Belgien.

"Det kan bli fysiskt, det kan det bli inläggsspel och kamp i straffområdet och min bedömning gör att jag väljer Filip Helander", säger Janne Andersson.

Linus Wahlqvist Egnell föredras i konkurrens med Emil Holm som högerback.

Flest landskamper

Som väntat tar Dejan Kulusevski klivet upp från mittfältet och ersätter skadade Alexander Isak som anfallare.

"Dejan har spelat yttermittfältare och gjort det jättebra hos oss. I Tottenham har han en roll som är något mellan yttermittfältare och forward och han har gjort det bra hos oss innan som forward", säger Andersson.

I och med att han gör sin 92:a landskamp blir han den som noterats för flest landskamper som enskild förbundskapten.

Georg "Åby" Ericson kom upp i 91.

Belgiens startelva: Matz Sels – Tomothy Castagne, Wout Faes, Jan Verthongen, Arthur Theate – Orel Mangala, Youri Tielemans, Yannick Carrasco – Charles De Ketelaere, Romelu Lukaku, Johan Bakayoko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om