VAR-kritik efter kaosderbyt: "Gillar det inte"

Videogranskningssystemet VAR var i fokus i Londonderbyt mellan Tottenham och Chelsea (1–4). "Spurs" tränare Ange Postecoglou är inget fan. –Jag skulle föredra att vi spelar fotboll.

Ange Postecoglou, Tottenhams tränare till höger, gillar inte VAR.

Fotboll2023-11-07 08:12

Svenske anfallsstjärnan Dejan Kulusevski gav dittills obesegrade Tottenham ledningen. Sedan började kaoset.

Chelsea fick flera mål bortdömda efter VAR-granskningar. I samma veva som det ena målet dömdes bort upptäckte videodomarna en Chelseastraff och en Tottenhamutvisning.

– Det kändes som att jag bara stod och väntade på olika VAR-granskningar. Det kommer bli en rättslig studie kring varje domslut på planen. Det är dit sporten är på väg och jag gillar det inte, säger "Spurs" tränare Ange Postecoglou enligt AFP.

"Ensam i det"

Den första halvleken spelades klart efter att tolv minuter lagts till. Enligt statistikföretaget Opta var bollen i spel blott 23 minuter och 21 sekunder under halvleken.

Chelsea vann till sist derbyt med 4–1 efter ytterligare ett rött kort på en Tottenhamspelare.

– Domslut är domslut, du accepterar dem eller inte. Jag vet inte om folk gillar all denna väntan. Jag skulle föredra att vi spelar fotboll men jag kan vara ensam i det, säger Postecoglou.

Australiern menar att den nya tekniken försämrar domarnas förutsättningar, snarare än tvärtom.

– Jag är uppväxt med att respektera domarens beslut. VAR underminerar domarnas auktoritet. Vi kommer vara i händerna på någon med en tv-skärm flera kilometer bort.

– Det sägs att det är framtiden men jag gillar det inte. Jag är nog för gammaldags. Det blir nästan omöjligt att analysera matchen.

Håller inte med

Chelseatränaren Mauricio Pochettino var inte alls lika kritisk.

– Det här är fotboll. Vi vann och vi förtjänade det. Tekniken är där och vi måste acceptera det. Många saker händer på planen som måste granskas, säger argentinaren enligt AFP.

Kritiken mot VAR har varit stundtals intensiv i Premier League under året, bland annat har systemet kritiserats för att ha missat flera potentiella röda kort i mötet mellan Newcastle och Arsenal samt felaktigt dömt bort ett Liverpool-mål i deras möte med Tottenham.

Förlusten i derbyt innebar att Tottenham ligger kvar på andra plats medan Chelsea klättrade upp till tionde.