VAR och Mirantjuks vänster sänkte Finland

Alexej Mirantjuk fick chansen från start – och ordnade rysk EM-revansch. Tungt för Finland som dessutom fick ett mål bortdömt efter VAR-granskning. –Det är en svidande förlust, säger finske stjärnan Joel Pohjanpalo efter 0–1-förlusten.

Rysslands Alexej Mirantjuk avgjorde matchen mot Finland.

Fotboll2021-06-16 15:13

På tilläggstid i första halvlek slog han till, Alexej Mirantjuk. Han fick bollen av Artiom Dziuba, omringades snabbt av fyra finländska spelare men trots pressen behöll 25-åringen lugnet, lade bollen tillrätta och slog till med vänstern.

Farten på avslutet var inget vidare men tillsammans med riktningen och höjden var det ändå tillräckligt för att få in bollen bakom Lukas Hradecky.

Säkrade segern

Mirantjuks fullträff – hans första i landslaget sedan i november 2019 – var tillräckligt för Ryssland, vilket betyder att förbundskapten Stanislav Tjertjesov & Co nu i högsta grad är med och gör upp om avancemang från gruppen.

Ryssland och Finland står båda på 3 poäng efter två matcher, som i sista omgången på måndag möter Danmark respektive Belgien.

Finland hade vid en ny seger – premiären mot Danmark slutade 1–0 – möjlighet att säkra vidare spel även efter gruppspelet.

Nervositet?

Inte då.

Till en början var finländarnas tankar kvar på EM-premiären – och Christian Eriksen.

Hyllade Eriksen

Spelarna valde att hylla dansken som drabbades av hjärtstillestånd i matchen i lördags och värmde upp i kortärmade tröjor med trycket: "Get well Christian".

Sedan syntes glädjen, stoltheten i lagkapten Paulus Arajuuris ansikte när nationalsången ljöd på arenan.

Finland trodde sedan att de fick en drömöppning när Joel Pohjanpalo nickade in 1–0 i tredje minuten, men fullträffen VAR-granskades och dömdes bort för offside.

– Det är inte första gången det här händer för mig. Det är så här det går till i fotboll just nu och det kan man inte göra något åt, säger Pohjanpalo enligt YLE.

– Naturligtvis är jag besviken. Vi hade chanser och det grämer att de gjorde mål. Nu gäller det att nolla det här och börja fokusera på nästa match mot Belgien.

Ryssland, som dragits med en del skador, tvingades byta ut Mario Fernandes redan i 26:e minuten efter att högerbacken slagit huvudet i marken efter en luftduell.

Finlands målvakt Lukas Hradecky i tröjan som hyllade danske Christian Eriksen.