Varnar för Tjeckien – trots tunga avbräcken

Anfallsstjärnan Patrik Schick saknas, liksom flera andra tunga landslagspjäser. Läget i den tjeckiska truppen är inte optimalt inför torsdagens playoff-rysare på Friends arena. Viktor Claesson skickar ändå ut en varning. –Det är ett bättre lag än vad folk tror, säger han.

Fotboll2022-03-23 06:00

Förbundskapten Jaroslav Silhavý saknar av olika anledningar halva den startelva som spelade EM-kvartsfinal mot Danmark i somras. Och som om uppladdningen inte varit stökig nog fick Tjeckien skjuta upp resan till Sverige en dag på grund av tekniska problem med flygplanet.

Enligt yttermittfältaren Viktor Claesson och vänsterbacken Ludwig Augustinsson finns det ändå fog för att en riktigt batalj är att vänta sent på torsdagskvällen.

– Det är ett lag som springer mycket i djupled. Ett hårt arbetande lag, säger Augustinsson.

Bekant med Soucek

Han hade själv fullt upp i förra veckan med en av Tjeckiens främsta spelare – Tomás Soucek – när Sevilla slogs ut ur Europa League av West Ham efter förlängning. Augustinsson hade inte koll på Soucek som nickade in West Hams segermål under ordinarie tid.

– En mittfältare som är bra på att komma in i "boxen" och som springer mycket, säger Augustinsson.

Just att hålla koll på tjeckernas snabba kontringar kan få avgörande betydelse. Augustinsson utvecklar:

– Det blir väldigt viktigt om vi tappar boll i fel lägen. Vi pratar mycket om kontringsmarkering. De kommer säkert att vilja hota bakom mig eller bakom på andra kanten.

– Antingen får man personligen ta större ansvar eller att vi har en mittfältare eller mittback som flyttar ut och täcker den ytan. Vi blev sårade (i kvalmatcherna) både mot Grekland och Georgien i sådana situationer vid omställningar. Det är något som vi kan vässa till och det är något som måste sitta på torsdag.

"Positivt för oss"

I och med Schicks skada förlorar Tjeckien en pålitlig målskytt. Han stod för fem mål i EM. Hans facit i landslaget är 17 mål på 33 landskamper. I klubblaget Bayer Leverkusen har han gjort 20 mål på 20 matcher i Bundesliga den här säsongen.

– Det är positivt för oss att han inte är med. De har en bra trupp, men han är deras stora stjärna. Han gjorde ett bra EM, sprutar in mål i Bundesliga och är en sådan som kan avgöra matcher.

Sverige har sina egna problem, om än inte av samma dimensioner som Tjeckiens. Högerbacken Emil Krafth är avstängd och i tisdags tränade varken påtänkta ersättare som Marcus Danielson eller Daniel Sundgren.

– Jag tror att Janne (Andersson, förbundskaptenen) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) har en klar plan för vem som ska spela högerback, säger Augustinsson.

– Det är en match där allt handlar om att vinna. Vi vet att vi är starka hemma. Jag är säker på att vi får en grym support av 50 000 på Friends, fortsätter han.

Viktor Claesson har inte spelat en tävlingsmatch på tre månader, men det tonar han ned.

– Det kan man inte fokusera på. Jag är redo. Det blir inte mycket viktigare än så här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!