Varningssystemet i Allsvenskan kan göras om

Systemet för hur gula kort följer med en spelare under säsongen föreslås göras om, rapporterar Fotbollskanalen. Om Svensk elitfotboll, Sef:s, sportchef Svante Samuelsson får bestämma, kommer regeländringen att ske redan 2022.

Varningsreglerna kan ändras till 2022. Arkivbild.

Varningsreglerna kan ändras till 2022. Arkivbild.

Foto: Patric Söderström/TT

Fotboll2021-10-26 10:29

Tre gula kort på 22 omgångar i Allsvenskan. Det gör att AIK:s Mikael Lustig missar onsdagens match mot Malmö. Men i framtiden kan reglerna se annorlunda ut. Sef:s, sportchef, Svante Samuelsson vill se en förändring av varningssystemet redan till 2022.

– Det känns inte rätt att den typen av spelare inte ska få vara med för att de till exempel fått tre kort på 28 omgångar, säger Samuelsson till Fotbollskanalen.

Tanken är att en tidigare varning försvinner om spelaren hållit sig från ytterligare gula kort under tio matcher. De spelare som har två varningar går ner till en efter tio matcher utan kort.

Detta ska dock bara kunna utnyttjas en gång under säsongen.

– Klubbar ska få använda spelare, som drar på sig så få kort under en säsong, i de avgörande matcherna, samtidigt som publiken ska få se de spelarna i de avgörande matcherna. Det känns inte rätt att den typen av spelare inte ska få vara med för att de till exempel fått tre kort på 28 omgångar. Det är huvudargumentet, säger Svante Samuelsson.

Enligt Samuelsson har Sef haft kontakt med damernas motsvarighet, Elitfotboll dam och Ettanfotboll, som är positiva till förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!