Växjö bröt Göteborgsförbannelsen

Det hade inte hänt sedan den 4 januari 2018. Men efter tolv raka förluster vann Växjö till slut en bortamatch i SHL mot Frölunda. –Det här är en riktigt tuff arena att spela i. Så vi är väldigt glada, säger Växjös tvåmålsskytt Tobias Rieder till C More efter 4–2-segern.

Växjös Manuel Ågren firar sitt 3–1-mål mot Frölunda.

Fotboll2022-11-01 21:38

Med nästan profetisk precision förutspådde Frölundatränaren Roger Rönnberg inför den tredje perioden vad som skulle kunna fälla det egna laget i Scandinavium.

– Jag tycker inte om sista tio i andra (perioden), där vi börjar ge dem chanser och vi dräller med pucken. Det är lätt hänt när man ligger på och inte får utdelning, att man tar större och större risker med pucken, sade Rönnberg till C More.

55 sekunder senare blev det lite väl riskabelt bakom eget mål.

Frölundabacken Filip Johansson tog pucken runt kassen men sjabblade bort den någon meter – och straffades direkt.

Förföljd av pucken

Lukas Bengtsson utnyttjade misstaget blixtsnabbt och gav Tobias Rieder öppet mål till 2–1 för Växjö. Det var 29-åringens andra mål i matchen, och skulle visa sig bli matchavgörande.

– Det här var en sådan där match där pucken bara verkade följa efter en, och jag fick många bra chanser. Och de satt också, säger Tobias Rieder till C More.

Växjö, ett av SHL:s skickligaste lag när det gäller att försvara en ledning, släppte aldrig in hemmalaget igen. Matchen punkterades med några fina offensiva insatser.

3–1-målet efter 10.28 av den sista perioden var särskilt tjusigt; pucken gick som på ett snöre från Victor Stjernborg via Brian Cooper till Manuel Ågren och i mål.

Knappt tre minuter senare satte Joel Kellman 4–1 i powerplay.

Frölunda kom, enligt C More, till matchen med tolv raka hemmasegrar mot Växjö, men någon trettonde viktoria blev det inte.

Petteri Lindbohm reducerade till 2–4 och med två minuter kvar att spela plockade Roger Rönnberg ut målvakten för att komma ytterligare lite närmare. Men Växjö stod pall, och kunde inkassera tre poäng för att klättra förbi Färjestad upp till andra plats i tabellen.

Ny Timråfräckis

I Linköping passade samtidigt Timrå på att fortsätta sin fina säsongsöppning. Borta mot Linköping blev det seger, 3–2 efter förlängning, efter en numera patenterad sudden death-variant.

Precis som senast mot Örebro tog Timrå ut målvakten i spel tre mot tre, och även den här gången gav det extrapoängen.

Jacob Johansson lämnade målet, en extra utespelare kom in och strax därefter sprätte Anton Wedin in det matchavgörande målet i ena krysset.

– Vi har väl pratat lite om det. Det gick ju hem i förra matchen mot Örebro, så det är sådan planen är lite i tre mot tre. Att trötta ut dem rejält i anfallszon, och om man har läget så kan man ta ut målvakten, säger Anton Wedin till C More.

Timrå är fyra i den haltande SHL-tabellen, fyra poäng bakom serieledande Örebro och tre bakom Växjö och Färjestad.

Timrås Jonathan Dahlén, till vänster, och Anton Wedin firar den sistnämndes segermål borta mot Linköping.