Växjö vann och säkrade nytt kontrakt

En seger var det som krävdes och en seger ordnade Växjö. Efter 2–0 hemma mot Eskilstuna är Växjö nu klara för damallsvenskan 2021.

Nellie Karlsson, till höger, satte viktiga 2–0 för Växjö. Arkivbild.

Fotboll2020-11-07 17:20

Botten av den damallsvenska tabellen är ett riktigt getingbo. Att Uppsala åker ur har varit klart ett tag men vilket lag som gör dem sällskap är fortfarande inte klart.

En seger mot Eskilstuna var det som krävdes för att Växjö inte skulle bli det laget. Och de såg till att inte dra ut på osäkerheten. Smålänningarna fixade en 2–0-seger efter mål av Amanda Johnsson-Haahr och Nellie Karlsson.

– Det här är jävligt skönt. Vi har en riktigt tuff första halvlek där vi inte får igång vårt spel. Det går inte att ljuga om att det har varit en turbulent säsong. Det har varit tränarbyte och det har varit corona. Jag är väldigt glad och stolt över att vi fixar det här, säger mittbacken Jennie Nordin till Min boll.

Rogic avstängd

Eskilstuna kom till matchen med ett stort avbräck. Felicia Rogic, som gjorde två mål i matchen mot Djurgården i senaste omgången och stått för elva mål totalt denna säsong, var avstängd.

Det blev en mållös första halvlek där båda lagen hade svårt att hitta rätt. Först i den 59:e minuten kom, lite överraskande, matchens första mål.

Ria Öling tog sig igenom Eskilstunaförsvaret och skickade fram bollen till Amanda Johnsson-Haahr som provade skott från målområdeslinjen och bollen hittade in i mål.

Därefter lade man fokuset främst på att inte tappa ledningen, men i den 85:e minuten fick man en hörna. Ria Öling skickade in bollen i målområdet där Nellie Karlsson fanns bra placerad och kunde skicka in 2–0 på volley, med hjälp av ett mindre bra målvaktsingripande. Man höll därefter undan och såg till att säkra kontraktet.

Kristianstad klara för Champions League

Gästande Eskilstuna har i princip redan säkrat en plats i damallsvenskan kommande säsong då Djurgården och Umeå kommer ta poäng från varandra när man möts på söndag och man har en rejäl målskillnad på sin sida.

Nedflyttningsklara nykomlingen Uppsala åkte på en storförlust mot formstarka Kristianstad på lördagen, matchen slutade 4–1 till bortalaget. Segern gör att skåningarna för första gången i klubbens historia är klara för spel i Champions League.

– Jag är sjukt stolt över tjejerna. Efter ledningsmålet är det inget snack om saken. Vi vinner rättvist och vi gör flera fantastiska mål säger tränaren Elisabet Gunnarsdottír till Kristianstadsbladet.

Även Vittsjö och Örebro, som båda varit bortkopplade från topp- och bottenstriderna ett tag, spelade möttes på lördagen. Hemmalaget Vittsjö vann stort med 4–0.