Vecchia visade vägen för Malmö

Det blev onödigt spännande men ändå seger borta mot Degerfors, 2–1. Malmö FF tog därmed ännu ett litet steg mot ett hägrande SM-guld. –Det är det enda vi siktar på, säger 1–0-skytten Stefano Vecchia.

DEGERFORS 20230923Malmö FF:s Stefano Vecchia.

DEGERFORS 20230923Malmö FF:s Stefano Vecchia.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Fotboll2023-09-23 17:09

Den 3 september tvingades guldjagande Häcken lämna Stora Valla utan poäng.

Malmö FF tillhör samma tabellkategori men snubblade inte.

Serieledaren i fotbollsallsvenskan sätter ytterligare press på toppkonkurrenterna i och med bortasegern mot Degerfors, 2–1.

Stefano Vecchia visade vägen när han satte 1–0 strax före paus, i sin andra start efter den långa sjukdomsfrånvaron som följde på sommarens blodförgiftning.

– Om jag hade varit 100 procent hade det varit full fart i 90 minuter men det blir sakta men säkert bättre och bättre, säger han.

Målet var en favorit i repris.

Vecchia vek in från vänster och satte bollen i bortre burgaveln.

– Jag har gjort det några gånger i karriären, säger han.

Eller som tränaren Henrik Rydström beskriver det:

– Jag har sett det så jäkla många gånger på träning så jag blir förvånad när han inte gör mål, säger han.

”En dimension till”

Att ha Stefano Vecchia tillbaka på allvar betyder mycket för guldjagande Malmö.

– Det ger oss en tyngd och en dimension till i spelet. Han kan löpa i djupled men även ta emot bollen felvänd. Han ger oss en kvalitet som gör det enklare att hantera matcher när det inte fungerar perfekt.

Mötet med Degerfors var enligt Henrik Rydström just en sådan match.

Det gick inte fort nog och trots att bortalaget genom en välplacerad bredsida från Sergio Pena gick ifrån till 2–0 en kvart in i andra halvlek blev det ändå nervigt mot slutet.

Målvakten Johan Dahlin slarvade och gav Diego Campos fritt fram att reducera.

– Det var ingen sprakande fotbollsmatch. Det blev förutsägbart. Vi stod stilla med bollen och bjöd in till kontringssituationer. Det är många, många saker vi kan göra mycket, mycket bättre, säger Malmötränaren.

Men de tre poängen gladde förstås.

– Nu får de andra jaga oss. Det tycker vi är skönt, säger Henrik Rydström.

I och med segern har Malmö fyra poäng ned till Elfsborg och fem till Häcken. Guldkonkurrenterna spelar också på bortaplan i den 24:e omgången, mot Halmstad respektive Kalmar.

Stora problem

För Degerfors ser det mörkt ut, inte bara på grund av förlusten mot Malmö och det utsatta läget på nedflyttningsplats. Klubben uppfyller inte Svenska fotbollförbundets arenakrav med 3 000 sittplatser under tak och dispensen man har haft sedan återkomsten till allsvenskan löper ut i och med den här säsongen. Kommunen, som äger Stora Valla, har svårt att få fram pengarna till renoveringen.

För att problemet ska bli riktigt akut måste dock Degerfors först säkra det allsvenska kontraktet.

– Det är surt att förlora. Vi hade behövt poäng. Men vi ger oss chansen med så här bra prestationer. Vi ska gå stärkta från den här matchen, säger tränaren Tobias Solberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!