"Vi går för att ta hem det på lördag"

I helgen kan Pauline Hammarlund och Göteborg säkra både hennes och klubbens första SM-guld. En seger mot Linköping på lördag är det som krävs. –Man vill helst bara spela nu på en gång, säger 26-åringen.

Pauline Hammarlund har chans att vara med och ta Göteborg till sitt första SM-guld på lördag. Arkivbild.

Pauline Hammarlund har chans att vara med och ta Göteborg till sitt första SM-guld på lördag. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2020-11-05 17:25

15.00 på lördag är det avspark i Linköping. Om Pauline Hammarlund och hennes Göteborg tar tre poäng är saken klar. Då är både hennes och klubbens första SM-guld säkrat efter tidernas märkligaste fotbollssäsong.

– Det ska bli jättekul såklart, man vill helst bara spela nu på en gång. Det är klart att det är roligt att vi satt oss i ett så bra läge. Vi går för att ta hem det på lördag. Det är bra stämning i truppen, säger Hammarlund.

Men att tvingas ta ett SM-guld utan att man haft publiken med sig är speciellt.

– Det känns jättetråkigt. Man tänker på vilka fantastiska fotbollsfester det hade kunnat vara. Man har bara fått acceptera det, och vara glad att man kunnat spela en hel säsong.

Två raka silver

Laget har slutat tvåa i tabellen de två senaste säsongerna, men nu är man närmare SM-guldet än någonsin tidigare. Enligt landslagsanfallaren Pauline Hammarlund beror det mycket på den breda truppen.

– Dels tycker jag att vi har den bästa truppen som vi haft sedan jag kom hit. Kanske framför allt den bredaste. Det har varit viktigt en sådan här säsong där det har varit väldigt mycket matcher. Vi har kunnat rullat mycket på laget och ändå hålla en hög kvalitet, säger hon och fortsätter:

– Men det här har varit en process som pågått i flera år och vi kanske inte har varit riktigt redo för det tidigare. Nu har vi fått jobba på med sättet vi vill spela på och utvecklat det för varje säsong.

Har varit skadedrabbad

Hammarlund har levererat ordentligt den senaste tiden. Hon har gjort mål i de tre senaste damallsvenska matcherna och i Sveriges 7–0-seger mot Lettland i EM-kvalet stod hon för två mål. Målskörden gör att hon ligger på en delad tredjeplats i den damallsvenska skytteligan.

– Jag är inne i ett bra flow. Jag har fått sätta mina lägen, vilket såklart är skönt som forward. Jag tycker det känns bra.

Hon har tidigare haft skadebekymmer och senast fick hon stora delar av förra hösten förstörd av en knäskada.

– Det har varit väldigt skönt att vara skadefri en hel säsong. Det har gjort att man fått en bra form som man kunnat bygga på en hel försäsong och sedan få mycket speltid.

Pauline Hammarlund kom till Göteborg 2016 som 22-åring och är en av veteranerna i truppen trots att hon bara är 26 år. Nu har hon chans att till slut få vara med och ta laget till ett guld.

– Det hade varit väldigt, väldigt stort. Jag har varit här i fem år och nu har vi varit tvåa i två år i rad. Det har varit en resa där vi strävat mot det här en lång tid. Just när jag varit här så länge blir det extra speciellt.

Fakta: Pauline Hammarlund

Född: 7 maj 1994

Moderklubb: Skogås/Trångsund FF.

Klubblag: Tyresö (2010–2012), Linköping (2013), Piteå (2014–2015), Göteborg (2016–).

Landslag: 20 A-landskamper (6 mål), 16 U23-landskamper (7 mål), 27 U19-landskamper (11 mål).


Fakta: Guldstriden

Tabelläget::

1) Göteborg, 48 poäng, 20 spelade matcher, +36 i målskillnad

2) Rosengård, 44, 20, +41

Återstående matcher:

Göteborg: Linköping (borta) på lördag och Vittsjö (hemma) den 15 november.

Rosengård: Piteå (borta) på söndag och Växjö (hemma) den 15 november.

Göteborg kan säkra guldet genom att vinna borta mot Linköping. Tappar de poäng där har man en till livlina, hemma mot Vittsjö i sista omgången. För att Rosengård ska vinna guldet krävs det att Göteborg max tar en poäng på de sista två matcherna, och att Rosengård går rent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om