Renodlade damföreningar har traditionellt sett dominerat svensk fotboll, men nu utmanas klubbar som Rosengård, Linköping och Piteå av föreningar som har lag i både dam- och herrallsvenskan.
Djurgården, Häcken, Hammarby, Brommapojkarna och IFK Norrköping är där redan 2023 – inom en snar framtid lär kvintetten få sällskap av andra klassiska herrklubbar.
"Är det moderna"
Malmö FF, IFK Göteborg och Elfsborg har exempelvis rusat igenom seriesystemet med sina nystartade damlag och kan inom ett par–tre år vara i damallsvenskan. I nuläget är 8 av 14 klubbar i landets högsta damserie renodlade damföreningar.
– Jag gillar det som händer. För det är det moderna och det är så det ska vara, men det är klart att vi kommer få det jobbigt, säger Sjögran.
Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson tror att alla gynnas av satsningarna.
– Blir damfotbollen ännu bättre i Sverige så kommer fler flickor och ungdomar vilja spela fotboll och förhoppningsvis fortsätta att spela under en längre tid än nu. Då blir vi alla vinnare, säger han.
Häcken vann SM-guld för första gången 2020.
– Häcken gör en fin satsning och gör allting på lika villkor. Jag vet inte deras budget, men det syns tydligt att de satsar. En annan klubb som visar att man agerar, investerar och satsar är Hammarby. Det är två så kallade dubbelklubbar som har tagit nästa steg, säger Wifvesson.
Konkurrera med MFF?
TT: Kommer ni att kunna konkurrera lönemässigt med exempelvis Malmö FF när stadskonkurrenten når allsvenskan?
– Vi vet var vi ligger i våra löner och vi vet att vi ligger marknadsmässigt bra i Sverige på den truppen vi har. Men över tid tror jag att Malmö FF kommer att investera för att ta en titel, säger Wifvesson.
Både Sjögran och Wifvesson tror att de flesta herrelitklubbar gör en seriös satsning på damlagen och inte enbart för att ha det på papperet.
– Men vi är ändå originalet – vi har inte skaffat damfotboll för att det är inne eller för att man måste ur ett jämställdhetsperspektiv. Vi har haft det hela tiden, säger Therese Sjögran.