"Vi måste få fram fler svenska spelare"

De internationella storklubbarnas satsning har gett damfotbollen ett enormt uppsving. Klassiska svenska klubbar hakar på. IFK Norrköping är den senaste att nå damallsvenskan – och målet är Champions League och en helprofessionell verksamhet. Men växtvärken för också med sig utmaningar.
–Vi måste få fram fler svenska spelare, säger managern Tor-Arne Fredheim.

IFK Norrköpings målvakt Sofia Hjern hoppas att hon snart kan ha fotbollen som sitt yrke.

IFK Norrköpings målvakt Sofia Hjern hoppas att hon snart kan ha fotbollen som sitt yrke.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-05-07 07:11

EM-slutspelet i England förra sommaren lockade fler tv-tittare än någonsin tidigare. I förra veckan drog Arsenal 60 000 åskådare i semifinalreturen mot Wolfsburg i Champions League. Aldrig tidigare har så många svenska spelare haft utländska arbetsgivare.

Omsättningen ökar för varje säsong, liksom övergångssummorna. Mer och mer pengar pumpas in i sporten i takt med att intresset växer.

Samtidigt har några traditionellt framgångsrika svenska herrklubbar bestämt sig för att haka på trenden. IFK Norrköping, med 13 SM-guld, är en. För första gången har klubben ett lag i damallsvenskan.

– Jag tror att dam- och herrallsvenskan kommer att se mer och mer lika ut framöver, säger Sofia Hjern, 20, målvakt i klubben.

Det är, menar hon och managern Tor-Arne Fredheim, en ofrånkomlig konsekvens av storklubbarnas vilja att bygga elitlag även på damsidan. Hjern ser det också som en nödvändighet för att svensk damfotboll ska kunna hävda sig.

Inte samma ekonomiska muskler

– Tittar man på rankningen är damallsvenskan en mycket bättre liga än herrallsvenskan. Vi har varit väldigt duktiga i Sverige på damsidan, men tittar man på utvecklingen internationellt kommer vi inte att ha samma ekonomiska muskler. IFK Norrköping har ett starkt varumärke. Det är en stabil grund att stå på, säger hon.

I takt med den snabba internationella utvecklingen har svenska klubbar halkat efter. Damallsvenskan har dränerats på profiler, merparten av de svenska toppspelarna är utlandsproffs. Vägen framåt är helprofessionella spelare och klubbar som metodiskt satsar på flickfotbollen.

Bygga akademier

– Vi måste få fram fler svenska spelare på en bra nivå. Vi måste ta vårt ansvar och bygga akademier på flicksidan som herrarna gör, säger Tor-Arne Fredheim.

Sofia Hjern håller med.

– Det är viktigt med utbildade tränare i ung ålder, att det finns akademier även för tjejer. Vi ska lägga resurser på det vi är bra på, att utbilda spelare. Odlar vi fram bra spelare kan vi också sälja dem ut i Europa och på så sätt tjäna pengar och återinvestera dem i verksamheten. Det är så IFK Norrköping har jobbat på herrsidan och det räcker ganska långt, säger Sofia Hjern.

– Damallsvenskan får nog också en annan roll, en liga som utvecklar spelare och gör dem redo för proffslivet utomlands.

"Hänt sjukt mycket"

Hjern gläds över att acceptansen och intresset för damernas fotboll stadigt växer, men påpekar också att mycket återstår att göra.

– Kring våra förutsättningar har det hänt sjukt mycket de senaste tre-fyra åren, men det finns fortfarande många som tycker att tjejer inte kan spela fotboll.

IFK Norrköping har ekonomiska resurser för att bygga ett framgångsrikt damlag. Målet är att ha en helprofessionell trupp inom två år och att nå Champions League inom fem.

– Jag ser absolut framför mig att vi ska bli helt jämlika med herrarna vad gäller sportsliga förutsättningar. Lönemässigt når vi nog aldrig samma nivå. Skillnaderna är enorma. Man ska nog inte jämföra för mycket utan snarare titta på utvecklingen på damsidan. Förhoppningen är att alla i IFK Norrköpings trupp inom en snar framtid ska kunna leva på fotbollen, säger Sofia Hjern.

TT: Hur långt bort från att nå dit är ni, tror du?

– Något år eller två, hoppas jag. Klubben skulle redan nu kunna betala de lönerna, men jag förstår att man vill bygga långsiktigt och någonstans måste man vara realistisk och ta det steg för steg.

Fakta: IFK Norrköpings väg till damallsvenskan

+ Hösten 2021 kom Tor-Arne Fredheim in som tränare men han ställde krav för att fortsätta. Ett var en tydlig målbild för verksamheten och en medveten satsning på damlaget.

+ Ett år senare gick klubben upp i damallsvenskan.

+ Damlaget delar i dag faciliteter med herrlaget och samarbetar på en rad områden, som kring fysioterapi, ekonomi, medier och sälj. Damerna och herrarna delar på en "players lounge" och tränar på samma arena.

+ En av klubbens största sponsorer har kraftigt ökat sitt stöd till damlaget.

+ Publiksnittet har ökat från ett hundratal per match 2021 till över 1 500 per match i damallsvenskan.

+ Klubben ligger efter sex spelade omgångar på sjätte plats med tio poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!