"Vi ska vara med i toppstriden"

Vimmerbys mest långväga nyförvärv brukar komma från Västervik. I år kommer de från Ghana och Sierra Leone. - Vi ska vara i toppen, säger 19-årige Fatawu Safiu.

Redo för premiär. Vimmerby IF:s nyförvärv Lansana Kamara och Fatawu Safiu hoppas kunna hjälpa sitt nya lag till en topplacering.  Foto: Magnus Strömsten

Redo för premiär. Vimmerby IF:s nyförvärv Lansana Kamara och Fatawu Safiu hoppas kunna hjälpa sitt nya lag till en topplacering. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Fotboll2013-04-12 22:04


Lansana Kamara och Fatawu Safiu har varit i Vimmerby i snart två månader. Efter en kall och lång vinter är det äntligen dags för seriepremiär för VIF:s afrikanska duo.
- Det känns bra. Jag är här för att arbeta, men jag saknar min mamma. Jag pratar med henne mycket, säger 19-årige ghanesen Fatawu Safiu som gör sin första säsong i en europeisk klubb.
Lansana Kamara är äldre och har spelat i Eskilstuna City i en och en halv säsong.
- Jag försöker hjälpa "Fatou" med en del grejer. Både på plan och utanför. Hemma är det nästan bara jag som lagar mat. "Fatou" vet inte hur man gör...
- Nej, nej, nej. Det är jag som gör all mat, protesterar "Fatou".
Vad gör ni på fritiden?
- Antingen går vi till gymmet eller så går vi till affären. Jag har träffat en vän där och brukar gå och prata med henne. Man kan inte bara sitta inne, men Vimmerby är en liten stad. Flyttar det in en ny invånare vet alla vem det är, säger "Fatou".

Ovanlig satsning
Duon är det klart mest spännande inslaget i årets Vimmerby IF. Utländska spelare och VIF är en mycket ovanlig kombination. Bara ett fåtal gånger i klubbens historia har man värvat spelare utanför gränserna. 
Vägen från Elitfyran till division två har istället gått via lokala spelare som fått möjlighet att utvecklas i en miljö där kraven successivt höjts. Förra året var ett bakslag och VIF nådde bara en åttondeplats i serien. Det var första gången sedan 2004 som man placerade sig sämre än året innan.
I år är Tommy Svensson Pöder tillbaka i ledarstaben, men mycket annat är nytt. Lasse Gustavsson är färsk som huvudtränare, truppen är tunnare och Christian Simonsson har tagit sina sista löpmeter i VIF-dressen. Den afrikanska satsningen är naturligtvis den nyhet som sticker ut mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!