Vi storsatsar på lokalfotbollen

Fem av Sveriges lokalmediekoncerner skriver ett unikt avtal med Svenska Fotbollförbundet och förvärvar den exklusiva sändningsrättigheten för division 2 och 3 herr samt division 1 dam – för de tre kommande åren.

Västerviks FF:s matcher kommer att livesändas på Sporten i ÖM Syd.

Västerviks FF:s matcher kommer att livesändas på Sporten i ÖM Syd.

Foto: Jonathan Åhman

Fotboll2020-02-07 10:27

Det handlar om NTM (där Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning och Kinda-Posten ingår), Mittmedia, Skånska Dagbladet, Stampen och Gota Media.

– Fotbollen engagerar på alla nivåer runt om i landet och det känns oerhört roligt att den här satsningen sker inför säsongen, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Flera av Sveriges lokalmediekoncerner har sänt matcher i divisionerna under de senaste åren. Men nu blir det en utökad satsning.

Avtalet gäller över tre säsonger, 2020–2022, och innefattar den exklusiva liverättigheten för samtliga sex serier i division 1 dam, samtliga sex serier i division 2 herr och samtliga tolv serier i division 3 herr där bland andra Västerviks FF spelar. Totalt innefattar rättigheten nästan 3 500 matcher per år.

Nils Olauson, redaktionell chef på NTM:

– Vi ser verkligen fram mot att tillsammans med Svenska Fotbollförbundet utveckla denna produkt och ta den till en ny nivå.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet:

– Fotbollen engagerar på alla nivåer runt om i landet och det känns oerhört roligt att den här satsningen sker inför säsongen. Tillsammans kommer de fem mediekoncernerna kunna erbjuda många timmar av spännande livefotboll som inte tidigare varit möjligt att konsumera i den här utsträckningen. Det känns som en bra utveckling som ligger helt rätt i tiden.

Exakt hur många matcher som kommer livesändas under säsongen kommer att presenteras senare, i god tid innan säsongen startar. Men klart är att det kommer bli minst 200 livesända matcher från dessa serier under 2020.

– Vi ger våra prenumeranter en ännu starkare bevakning av lokalfotbollen och det här känns helt rätt med tanke på vår satsning på den lokala sportjournalistiken. Vi tittar även på möjligheten att tv-sända matcher från flera herr- och damserier eftersom vi endast har VFF på division 3-nivå i vår region, säger Malin Belfrage, sportchef på Öst Media Syd.

Gota Media och Skånska Dagbladet ser fram mot satsningen på samma sätt som sina kollegor.

– Intresset för lokal fotboll är stort i vår region. Det här ligger helt i linje med vår strategi och det intresse vi ser när vi är avsändare för tv-sändningar av lokal idrott, säger Lasse Hansson, sportchef på Barometern-OT, Gota Media AB.

Sporten tittar även på fler lag och serier i Västerviks och Vimmerbys kommuner att tv-sända matcher från.
Sporten tittar även på fler lag och serier i Västerviks och Vimmerbys kommuner att tv-sända matcher från.
Karta: Västerviks Tidningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!