"Vi svenskar är ovana att vara måltavlor"

Svenska supportrar i Bryssel avråddes inte från att bära blågula tröjor inför måndagens EM-kvalmatch. Efter det misstänkta terrordådet där åtminstone en svensk med landslagströja dödades lär det dock bli så, enligt SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman. –Vi kommer självklart att stötta ett sådant beslut.

Martin Fredman, Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef. Arkivbild.

Martin Fredman, Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-10-17 16:16

– Utan att ha hela förloppet klart vore det väldigt konstigt annars. Det finns en gärningsman som riktat in sig på svenska medborgare och hittat dem tack vare minst en gul tröja, säger Martin Fredman.

På en digital pressträff dagen efter händelserna i Bryssel säger Svenska fotbollförbundets (SvFF) säkerhetschef att just frågan om hur supportrar skulle tänka kring klädvalet var en av många som man gick igenom i riskanalysen som gjordes före EM-kvalmatchen.

– Den ligger alltid med i riskanalysen vi gör inför bortalandskamper. Det spelar ingen roll om det handlar om supportrar, hur våra lag ska vara klädda eller hur våra fordon ska synas, allt det passerar igenom i riskanalysen.

Terrordåd i Frankrike

Efter förra veckans knivattack på en skola i Arras i norra Frankrike, där en lärare dödades och tre personer skadades i vad som beskrivs som ett islamistisk terrordåd, kontaktade Fredman via svensk polis belgisk polis för att höra om det innebar en förändrad hotbild i Belgien.

– Men händelsen hade inte påverkat terrornivån i Belgien på det sättet att det föranledde några ytterligare direktiv eller uppmaningar från belgiska myndigheter till svenskar på plats. I det läget valde vi att inte gå ut med ytterligare rekommendationer, annat än det som UD har i grunden för resa utomlands och ambassaden specifikt för Belgien, säger Fredman.

Det fanns alltså ingen indikation på att det på något sätt rörde sig om en högriskmatch, säger han.

– Det stack inte ut på något sätt.

Hyllar polisens arbete

Han är imponerad av hur belgiska myndigheter och Belgiens fotbollsförbund hanterade den mycket svåra situation som uppstod när bilden av vad som hade hänt började klarna, med gärningsmannen fortsatt på fri fot.

– Jag har stor respekt för den stressen, och för det arbete som genomfördes av belgiska myndigheter på plats, säger han.

Supportrarna hölls kvar inne på arenan av belgisk polis till tidigt på tisdagsmorgonen, med hänvisning till säkerhetsskäl. Vid 04 kunde de sista svenska supportrarna lämna arenan, tillsammans med personal från förbundet.

De eskorterades då av tungt beväpnad polis till väntade bussar som körde svenskarna till deras hotell.

– Jag var själv med på den sista bussen som lämnade. Känslan av att gå av en buss och vandra genom Bryssels gator med ett stort antal poliser med automatvapen för att hjälpa oss in på våra hotell är något som få av oss upplevt.

Det är nog många som haft en tuff natt och en tuff dag, konstaterar han.

– Vi svenskar är ovana att vara mitt i det som måltavlor, som vi faktiskt var i går, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!