Albin trivs med Gullringens nya spelsätt: "Utvecklats"

Gullringens GoIF är tillbaka till den förr så framgångrika modellen. En modell som byggde på en stomme av egenfostrade spelare. "Det är stor skillnad nu jämfört med när jag kom upp i A-laget för några år sedan", säger Albin Gustafsson.

Gullringens unga egna produkter. Övre raden fr.v: Julius Eriksson, Petter Gustafsson och Albin Gustafsson. Nedre raden fr.v: Hugo Johansson, Herman Lynbech och Felix Johansson. Olle Eriksson och Melker Johansson, infällda.

Gullringens unga egna produkter. Övre raden fr.v: Julius Eriksson, Petter Gustafsson och Albin Gustafsson. Nedre raden fr.v: Hugo Johansson, Herman Lynbech och Felix Johansson. Olle Eriksson och Melker Johansson, infällda.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-04-13 16:30

AVSPARK 2022

Han är bara 20 år fyllda (21 på söndag), men har redan varit med i Gullringens A-trupp i flera säsonger.

Just den här säsongen kan kanske bli den roligaste hittills för Albin Gustafsson.

Och det av främst två skäl:

Den sammansvetsade truppen, där många är egna produkter

Den spelmässiga utvecklingen, där den tekniska fotbollen är i fokus på ett annat sätt än tidigare. 

Albin Gustafsson utvecklar det närmare:

– Det är superkul att vi är så många spelare från Gullringen. Jag har spelat med flera av dem sen jag var tio år gammal. Och det är klart att det bidrar till att få en bra lagkänsla, där alla vill ställa upp och jobba för föreningens bästa på olika sätt. Majoriteten av spelarna på träningen är ju faktiskt från Gullringen och så har det inte varit tidigare.

– När jag började träna med A-laget i 14-årsåldern var det knappt någon som var från Gullringen. Många kom från Linköping, några från Polen och andra ställen.

Sett till andelen egenfostrade spelare så går det att dra paralleller mellan dagens trupp och den som var så framgångsrik när Gullringen var som bäst och spelade på division två-nivå.

–Jo, jag har ju hört om det där ett antal gånger, säger Albin och skrattar och syftar till pappa Tobias historier om när han fostrades i en fotbollsmiljö med många Gullringensprodukter.

Själv har Albin Gustafsson utvecklats till att vara en bärande spelare i gulsvart.

I början var han mest central mittfältare. Nu spelar han mer högerback.

– Jag tycker om båda rollerna, men visst är det roligt att vara back och få mycket boll. Och inte minst nu när vi spelar på ett annat sätt än innan.

På vilket sätt?

– Nu försöker vi rulla boll hela tiden och bygga spelet bakifrån. Det är väldigt roligt och väldigt stor skillnad. Träningarna bygger på ett intensivt possessionsspel och jag känner att jag har utvecklats bara under den här korta tiden. 

Är Gullringen ett lag för toppen?

– Jag tror verkligen det, men det är nog viktigt att vi får en bra start och att vi håller oss hyfsat skadefria.

Vad talar för er?

– Att vi försöker spela oss ur nästan varje situation och är mer bolltrygga. Vi har också en bra lagkänsla och har fått in duktiga spelare, säger Albin och nämner Ricky Gustafsson, Marcus Oskarsson Johansson, Karlo Goranci och Leontios Cota. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!