VIF låter sig inte besegras: "Hade kunnat vinna med mer"

Som vi varnat för. Det kan vara Vimmerby IF:s år i år, för båda representationslagen. Likt damerna låter sig inte herrlaget besegras. Borta mot IK Vista vann laget med 3–0. "Väldigt skönt att vi har bra spelare som kan komma in och ersätta", säger VIF-tränaren Fredrik Falkevall.

Arkiv. Vimmerby IF vann borta mot IK Vista och toppar nu tabellen.

Arkiv. Vimmerby IF vann borta mot IK Vista och toppar nu tabellen.

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-05-05 18:16

Men det var inte fullt lika enkelt som man kan tro av att bara läsa resultatraden. VIF fick kämpa hårt för poängen, framförallt i den första halvleken. 

– Då var det faktiskt lite 50/50. Vista kämpar på bra och det är en halvlek som präglas av mycket frisparkar och varningar. Men jag tycker ändå vi var lite bättre och hade det mesta i spelet. De satsade hårt på det längre spelet, med en del chansbollar. Men det var helt klart en jämn halvlek, säger Falkevall. 

Ett rött kort skulle dock komma att påverka en hel del. I slutet av den första halvleken drog hemmalagets Max Ahlander på sig sitt andra gula kort och visades ut. På den efterföljande frisparken knoppade Gustav Stejdahl in 1–0 med huvudet. 

– Vi dödar såklart inte matchen där, men det tar väldigt hårt på dem. I den andra halvleken var jag aldrig speciellt nervös. Vi hade full koll på läget och hade kunnat vinna med mer än tre mål. 

För det blev till slut en seger med tre måls marginal. I matchminut 59 sköt Oskar Stejdahl in en straff som han själv fixat fram när hans skott tog en hemmaspelares hand. 

Drygt fem minuter senare fastställde Joakim Storm slutresultatet, 3–0. 

– Han fick bollen, avancerade framåt i banan och sköt in bollen, beskriver Falkevall målet. 

VIF-tränaren var väldigt nöjd med hur matchen utspelade sig, med tanke på förutsättningarna.

– De har en liten plan och den var svårspelad. Det var vår första gräsmatch för säsongen och det var tungsprunget. Vissa spelare blev lite trötta eftersom gräset var så fuktigt och tungt. 

Med tanke på den behagliga ledningen hade VIF därmed möjlighet att göra ett par tidiga byten och få in pigga ben.

– Det var såklart bra att vi kunde göra det, men jag hade förmodligen gjort det oavsett vad det stått. Det var som sagt väldigt tungt på planen.

Ni fortsätter vara obesegrade. Jag misstänker att det är ganska skönt att få fortsätta på det spåret.

– Jo, absolut. Jag har varnat lite för såna här matcher. I början visste vi att det skulle bli tufft mot några förväntade topplag. Det är viktigt att vi kan hålla uppe koncentrationen som vi gör i den här matchen, och även ta jobbet fullt ut mot lagen som förväntas hålla till längre ned i tabellen.

– Nästa match mot Waggeryd kommer vara likadan. De spelar på ett liknande sätt som Vista, men känns kanske ännu mer rejäla.

Det blev några ändringar i startelvan till denna match. Anton Brorsson kom in på mittfältet för avstängde Haris Dreco och Ilhan Jejna ersatte Knut Gunnarsson på mittbackspositionen. Rickard Thuresson var osäker till spel, men kom in i den andra halvleken.

– Det är sällan som man kan köra på med det laget man tänkt sig innan säsongen hela vägen in. Det kommer alltid bli avstängningar, skador och annat. Därför är det skönt att vi har bra spelare som kan komma in och ersätta. Man vinner inte med ett lag, man vinner med en trupp.

Falkevall har svårt att lyfta fram någon enskild spelare, när hela laget gjorde en gedigen insats. Men det fanns såklart extra positiva inslag.

– Anton (Brorsson) har inte fått spela så mycket men gör det bra. Pontus (Kägu Bragsjö) gör ett starkt inhopp. Det är jättekul att Theo (Zeylon Thoresson) får komma in i spel igen efter skadan. Och så får Thure speltid, trots frågetecknen som var med tummen och allt.

Efter fem matcher toppar VIF tabellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!