VIF-liraren vill sabba festen: "Kul att förstöra"

För att hålla drömmen om kvalspel vid liv måste Vimmerby IF vinna mot Myresjö/Vetlanda i helgen. Haris Dreco, en av konstanterna på VIF-mittfältet denna säsong, känner inte av någon särskild press inför den viktiga matchen. "Men det hade varit kul att förstöra för dem", säger han till Sporten.

Haris Drecos Vimmerby IF möter Myresjö/Vetlanda på hemmaplan i helgen. Mittfältaren hoppas såklart på en seger, inte minst för att förstöra för seriekollegan.

Haris Drecos Vimmerby IF möter Myresjö/Vetlanda på hemmaplan i helgen. Mittfältaren hoppas såklart på en seger, inte minst för att förstöra för seriekollegan.

Foto: Bejto Demiri

Fotboll2024-09-21 12:00

Vad menar han då med det?

Jo, fjärdeplacerade Vimmerby har de facto fortfarande en matematisk chans att nå den åtråvärda kvalplatsen. Men i praktiken är chanserna små, för att inte säga minimala.

På de tre återstående omgångarna kommer VIF behöva ta igen fem poäng på tabelltvåan Nässjö, som dessutom har klart bättre målskillnad.

Och det väntar ett tufft första hinder på söndag, när laget tar emot trean Myresjö/Vetlanda på hemmaplan.

– Det känns som vi redan haft flera avgörande matcher och att chansen rök redan mot Hjulsbro (förlust 3–2, 7 september). Vi har väl ett litet halmstrå kvar, men efter den matchen bestämde vi oss för att bara fokusera på oss själva. Kvalplatsen är ingenting vi räknar med, vi har den inte i egna händer. Men det hade varit kul att förstöra för Myresjö, säger Haris Dreco.

När lagen möttes i våras var det i en tajt seriefinal, som VIF vann med 1–0 på bortaplan.

– Jag minns att vi parkerade bussen på "rätt sätt" och gjorde det jättebra. Det var helt rätt taktik för oss. De hade en dålig plan och det handlade mest om att kriga. Det var en hetsig och rolig match.

Kommer ni använda er av en liknande taktik på hemmaplan?

– Nej, jag tror vi kommer försöka spela som vi gjort hemma hela säsongen. Vi vill att publiken ska känna igen oss med vår offensiva fotboll. Planen är att gå ut och ha kul.

Kul hade Vimmerby IF förra helgen. Då avverkades Jönköpings BK med 9–1 på bortaplan. Haris Dreco bidrog med ett mål och två assist.

– Det var skönt att fylla på med lite självförtroende. När vi går ut och spelar med glädje är vi riktigt bra. Det kanske blir lite annorlunda när man har häng på topplatserna. Det blir en annan slags press. Men nu är vi inte låsta utan kan bara köra.

Förra matchen var Ahmed Tarabeih tillbaka i startelvan, och slog till med ett hattrick. Även skicklige Simon Larsson fick minuter efter sina skadebekymmer. Selatin Shaljani var också med igen. Att ha minst ett par viktiga spelare borta per match har varit lite av en oönskad normalitet denna säsong.

– Klart det påverkar. Det vore dumt att säga att det inte gör det. Tar du bort tre startspelare ur vilket lag som helst kommer det märkas, men jag tycker samtidigt att de som ersatt gjort det på ett bra sätt. När alla är friska har vi ett starkt lag med mycket spets. Det finns också många unga som knackar på underifrån. Det finns att bygga på för framtiden.

undefined
Haris Dreco, på bilden bärandes Selatin Shaljani, hade hoppats mer på sin egen säsong. Framförallt när det kommer till målprduktion.

Hur vill du betygsätta din egen säsong mellan en skala 1–5?

– 2,5 kanske.

Varför inte mer?

– Jag hade kanske velat ha lite mer mål framförallt (Dreco är tredje bäst i VIF med sju kassar). Det hade kunnat vara lite mer aktivitet i boxen från min sida. Men jag började säsongen som en "sexa" i en mer defensiv roll. Så det har varit lite fram och tillbaka. Mittfältarna har mer en framspelande roll till anfallarna i sättet vi spelar också. En annan grej är att man kanske hade velat bidra lite mer i toppmatcherna.

Även om det inte blir någon uppflyttning har laget lyft sig rejält jämfört med fjolåret.

– Det är lätt att bli lite blind när man har höga krav. Det är starten på säsongen som sätter tonen. Hade vi haft en mellansäsong och sen harvat oss fram till en fjärdeplats i slutet hade all tyckt vi gjort det skitbra. Nu blir det lite annorlunda när vi låg i toppen så länge och tappat, säger Dreco och fortsätter:

– Även om vi gjort det bra första säsongen (under tränare Fredrik Falkevall) tar det tid innan spelmönster börjar sitta fullt ut. Det är en process. Rom byggdes inte på en dag.

Vad är det som gjort att det blivit ett lyft?

– Ska vi ta en övergripande grej är det att vi har fått en struktur på ett annat sätt. Träningarna är uppbyggda utifrån vad han vill se på matcherna. Det blir mycket nötande, men det ger också resultat. En konkret grej är videogenomgångarna. Där får man ett kvitto på att vi gör mycket bra, och att mycket av det vi tränar på sen syns på match. Spelmässigt tycker jag att vi utvecklat hur vi etablerar spelet på motståndarnas planhalva.

Känslan är att publiken tycker det är roligare att se er spela i år.

– Jo, men det hade varit kul att få tillbaka publiken på riktigt. Nu har vi ändå varit ett topplag i "trean". Vad fasen, lite mer folk hade vi velat ha. Det finns potential och vi behöver stödet. Publiken hjälper oss framåt. 400-500 tycker jag vi borde ha i en stad med så stort fotbollsintresse.

Vi kommer livesända matchen på vimmerbytidning.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!