VIF och kommunen startar nytt projekt

Parsa Homayoon öppnade dörren. Nu vill Vimmerby IF hjälpa fler ensamkommande flyktingbarn. Av Arvsfonden får projektet "Vimmerbymodellen" 1,6 miljoner över tre år. - Det är en unik chans vi har, berättar Stefan Bragsjö som är ansvarig för projektet tillsammans med kommunens Peter Tirheden.

Vimmerby IF:s Stefan Bragsjö är en av de som ligger bakom projektet "Vimmerbymodellen". Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby IF:s Stefan Bragsjö är en av de som ligger bakom projektet "Vimmerbymodellen". Foto: Jenn Hultberg

Foto:

Fotboll2012-07-06 22:14

Arbetet har pågått i nästan ett år. Nu står det klart att Arvsfonden finansierar ett nytt projekt för att stötta kommunens ensamkommande flyktingbarn och öppna vägar in i den ideella världen. Tillsammans med SISU, Vuxen- och Kulturskolan, Vimmerby Ryttarförening samt kommunens boendeverksamhet för ensamkommande flyktingbarn startar Vimmerby IF integrationsprojektet "Vimmerbymodellen".
- Fantastiskt. Jag tror att det här är ett vägskäl för hela kommunen där VIF vill vara en stor och aktiv del. Det är 1,6 miljoner till kommunen för att jobba med integration och det finns ingen större utmaning för samhället idag, berättar Stefan Bragsjö och fortsätter:
- Ambitionen är att alla kommunens ideella föreningar ska få vara delaktiga och vi kommer förutsättningslöst att inleda samtal med intresserade.

"Idén har grott länge"
Vår tidning har tidigare berättat om iranske flyktingen Parsa Homayoons väg in i det svenska samhället och in i Vimmerby IF. Det arbetet ligger till grund för den här ambitionen.
- Med Parsa insåg vi att vi inte är så dumma på att hjälpa folk. Hela hans liv kretsar runt idrotten. Idrotten är en av de största integrationsplatserna.
- Idén har grott länge. Mikael "Larre" Larsson lade ihop ett plus ett och här kände vi att vi borde få ihop något, säger Bragsjö som vill staka ut en ny färdriktning för föreningen.
- Hela föreningen och kommunen är full av integrationsutmaningar och vi gör mycket fantastiskt bra, men vi har ingen riktig metod för hur vi ska göra.

Meningsfull tillvaro
Cirka tjugo ensamkommande afghanska flyktingbarn lever på kommunens två boenden. Tillsammans med föreståndaren Peter Tirheden har projektet planerats sedan oktober ifjol.
- Peter högg direkt för att koppla ihop deras killar med den ideella sidan. Det är där man hittar kompisar, sociala nätverk och jobben. Alla företag är så konkurrensutsatta att det kräver nytänk.
- Vi har haft intervjuer med boendet för att se om vi är på banan. Många har idrottslig bakgrund och många är jätteintresserade, men vi måste lära känna varandra mer.
Hur många är aktiva?
- Några är på Kulturskolan, några finns i fotbollsföreningar. Men det rör sig om en handfull av de tjugo.

Projektet har fem huvudinriktningar:
* Skapa en bättre möjlighet för en trygg och meningsfull tillvaro.
* Bygga och utveckla sociala nätverk.
* Stötta killarna i att ta eget ansvar och egna initiativ.
* Koppla ihop integrationsutmaningen med en lämplig miljö i den ideella sektorn.
* Via en treårsplan öka killarnas självständighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!