Viktig seger för Göteborg efter turbulensen

Få segrar. Massor av insläppta mål. Och Sigthorsson-turbulensen. Men nu kom något som kan vara en vändpunkt för IFK Göteborg. –En viktig seger. Vi gör en stabil insats och vi håller nollan. Det var längesen, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre efter 2–0 mot Halmstad.

IFK Göteborgs Tobias Sana jublar efter 1-0-målet mot Halmstad.

IFK Göteborgs Tobias Sana jublar efter 1-0-målet mot Halmstad.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-09-12 18:38

IFK Göteborg hade släppt in 16 mål och förlorat fem av de första nio matcherna sedan Mikael Stahre tog över.

Den nye Blåvitt-tränaren har flera gånger upprepat att det är stabilitet som behövs. Att det inte håller att släppa in tre mål gång på gång.

Mot Halmstad såg IFK Göteborg stabilt ut.

För första gången sedan i mitten av april lyckades laget både hålla nollan och göra mål framåt. Den gången gav det en 2–0-seger mot AIK. Nu besegrades Halmstad med samma siffror.

– Vi är kompaktare i vårt försvarsspel än tidigare. Vi tar också teg i vår offensiv. Vi driver spel bättre och blir mer hotande.

Bergs dragning

Ett bra exempel på det kom efter 45 minuter.

Gustaf Norlin slog ett inåtskruvat inlägg långt utifrån högerkanten. Tobias Sana tog löpningen mot bortre stolpen och sparkade in bollen på uppstuds.

Och efter drygt en timme smekte Sana fram en djupledsboll till en löpande Marcus Berg. Med en överstegsfint lurade han HBK-målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist och gav sig själv läge att kontrollerat sparka bollen i nät.

Ett klassmål av Blåvitts lagkapten.

– Ja, den var fin. Det är inte ofta jag drar målvakten så. Men Gustaf (Norlin) kom på ett bra löp på andra sidan. Om inte han varit där hade det varit svårt att lura målvakten på det sättet. Men det kändes bra att få in tvåan hyfsat tidigt i andra halvlek, säger Marcus Berg.

Matchen mot Halmstad började annars med en olycka. Efter 18 minuter rullades Sebastian Eriksson ut på bår med vad som misstänks vara en avsliten hälsena.

Längtar till Stockholm

Vid sidan av det sportsliga har en isländsk skandal rullats upp. En kvinna har anklagat Blåvitts isländske landslagsspelare Kolbeinn Sigthorsson för att ha ofredat henne och ytterligare en person i Reykjavik för fyra år sedan.

På grund av detta har IFK Göteborg ställt sin anfallsstjärna utanför truppen, medan en intern utredning ska leda fram till ett permanent beslut om Sigthorssons framtid.

– Det är klart att det är tufft och tungt, säger Marcus Berg. Det är en speciell situation, men vi är i det läget där vi måste fokusera allt på vad vi gör på planen och utvecklas där. Sättet vi vann på är dag är något att bygga vidare på. Vi kändes stabila, aggressiva och kompakta. Det mesta satt.

Om en vecka drar Blåvitt på Stockholmsturné för att möta AIK (måndag) och Hammarby (torsdag).

Marcus Berg:

– Det känns skitbra. Vi längtar. Det är två matcher med tufft motstånd, men det ska bli jäkligt kul att åka upp dit och försöka göra bra prestationer. Och ta sex poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!