Viktiga lärdomar för Häcken: "Väldigt givande"

En ny förlust. Men också nya viktiga lärdomar inför framtida spel i Europa. Häckens 0–2-förlust mot Bayer Leverkusen var ett nederlag med mersmak, enligt Samuel Gustafson. –Vi har samlat på oss en massa bra grejer, säger landslagsmittfältaren.

Häckens tränare Per-Mathias Högmo och Samuel Gustafson under matchen mot Bayer Leverkusen.

Häckens tränare Per-Mathias Högmo och Samuel Gustafson under matchen mot Bayer Leverkusen.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-12-01 00:02

Sett över två matcher mot Bayer Leverkusen blev det hela 0–6 till den tyska storklubbens fördel.

Men efter en jämn match och bara 0–2 på Ullevi på torsdagskvällen finns ändå mycket att vara nöjd med, tycker Samuel Gustafson.

– Att spela mot de här lagen, framför allt mot Leverkusen, är både individuellt och kollektivt väldigt givande, eftersom man får mäta sig mot det som de gör, säger han.

– Leverkusen är ju ett av de bästa lagen i Europa nu, jag är väldigt imponerad av det de gör, deras kollektiv och det som Xabi Alonso får ut av dem. Det är svårt att möta, så är det.

"Nytt för oss"

Torsdagskvällens förlust innebär att Häcken är helt borta från chansen till fortsatt Europaspel i vinter. Men redan nästa säsong kommer nästa chans, eftersom Häcken är klart för kvalet till Conference League.

Där kan höstens Europaäventyr bli viktigt, trots att det blivit fem förluster hittills.

– Givet. Det är klubbens första, många spelares första vända i Eruopa. Ett nytt år på många sätt för många av oss, säger Samuel Gustafson.

– Vi måste vara ödmjuka inför det.

Större arena?

Även Häckentränaren Per-Mathias Høgmo är, relativt, nöjd efter förlusten mot Bayer Leverkusen.

– Det är viktigt att se att vår typ av spelmodell, med en vidareutveckling i kvalitet, är i stånd att spela europeisk fotboll också, säger han.

– Men vi måste bli duktigare i vårt eget boxspel, i defensiven och självklart också öka effektiviteten när vi kommer upp på den här nivån.

Häcken har, på grund av Uefas regler, tvingats spela på Ullevi i Europa League-gruppspelet, eftersom den egna hemmaarenan är för liten.

Per-Mathias Høgmo slår ett slag för att ändra på det till kommande år.

– Jag hoppas att det här är en stor motivation till att utveckla vår egen arena till Europaspel. Det här är ett upprop både till kommunen och oss, så att vi verkligen får fart på det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!