Viktiga matcher i fyran: "Som en mini-VM-final"

Vimmerby IF måste vinna i toppen, IFK Tuna jagar ett trendbrott i botten – och i östgötafyran kan Rimforsa IF ta ett stort steg mot nytt kontrakt. Här är en lägesrapport inför helgens matcher.

Både Vimmerby IF och IFK Tuna behöver en seger i helgen – i olika delar av tabellen.

Både Vimmerby IF och IFK Tuna behöver en seger i helgen – i olika delar av tabellen.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2020-09-11 21:45

Tabellfyran Vimmerby har hemmamatch mot åttan Ölmstad.

– Det är tre poäng som gäller. Inget annat. Vi vet att vi förmodligen måste vinna allt som är kvar för att ha chans på avancemang. Varje match blir som en "mini-VM-final", säger VIF-tränaren Johan Karlsson-Törndahl.

Hur är formen?

– Det känns bra. Offensivt gjorde vi en bra match mot Aneby förra helgen. Däremot var det en del detaljer i det defensiva spelet som inte fungerade, vilket vi har pratat om i veckan. Även om vi inte släppte in några mål kom Aneby till för många centrala avslut. Det vill vi undvika.

Skyttekungen Mohammad Jafr, som gjort tolv mål hittills, har fortsatta problem med sina ljumskar och inleder på bänken.

– Med facit i hand spelade Jafr lite väl mycket mot Aneby. Han fick en reaktion och har rehabtränat i veckan, säger Johan Karlsson-Törndahl.

I övrigt kan vi notera att Elias Hallingfors är tillbaka i matchtruppen, efter en tids skadefrånvaro.

Här är startelvan: Gustaf Johansson – Tage Falk, Anton Ljungberg, Jakob Johansson, Ludwig Strömbom – Simon Larsson, Markus Ahl, Niklas Gunnarsson – Joakim Storm, Rickard Thuresson, Ali Mohammed. Bänk: Ardijan Mahmutaj, Mohammad Jafr, Elias Hallingfors, Christian Simonsson, Edwin Johansson.

I de nedre delarna av tabellen möts IFK Västervik och IFK Tuna i en mycket viktig match. Trots en tuff period ligger Tuna fortfarande på säker mark – men det är med knapp marginal. Västervik, Bäckseda och Aneby skuggar strax bakom.

– Det känns som en måstematch. Vi har gjort ett par bra insatser på slutet, utan att ha den sista studsen med oss. Nu är det dags att vinna, säger Tuna-tränaren Mattias Gustavsson.

Ilhan Jejna är tillbaka efter avstängning, liksom Joel Svensson som var bortrest senast. På minuskontot saknas Anton Preusse.

Truppen: Billy Inkoom, Jonathan Gustafsson, Filip Gustavsson, Simon Pettersson, Martin Carlsson, Anton Carlsson, Filip Ingemarsson, Gustavo Borges, Victor Gustavsson, Adrian Ottosson, Ilhan Jejna, Joel Svensson, Tobias Thuresson, André Frodig, Theo Krantz.

I Östergötland står Rimforsa IF i ett vägskäl. Inför helgens omgång är det fyra poäng upp till andraplatsen – och fyra poäng ner till nedflyttningsplats.

– Söndagens match kommer avgöra vilken halva av tabellen vi kommer tävla på i höst. Om vi vinner har vi gett oss själva chansen att verkligen utmana på den övre halvan, då vi möter tre topplag i avslutningen, säger RIF-tränaren Erik Svensson.

Ni möter jumbon Skeninge på söndag. Dina tankar inför den matchen?

– Skeninge har noll poäng, men det är inget dåligt lag. Målskillnaden visar att de har åkt på många knappa förluster. För vår del handlar det om att sätta försvarsspelet och vara konsekventa framåt. Då är vi tunga att möta.

Rimforsas startelva: Isak Arvidsson-Nägga – David Lund, Tobias Malmberg, Tobias Lundh, Conny Pethnakin – Daniel Karlsson, Hilding Djerf, Henrik Isaksson, Adam Stragnefeldt – Nisse Lindsten, Daniel Borgny. På bänken finns Robin Melkersson, Gustav Borg, David Cederholm och Vilgot Nyberg. Jämfört med senast saknas den skadade trion Daniel Barton, Henric Gustafsson och Noel Jackeltoft.

* Ni kan följa lördagens match mellan VIF och Ölmstad på vår sajt, www.vimmerbytidning.se. Rapporteringen startar cirka 12:50.

Återstående program

Vimmerby IF: Ölmstad (H), Tenhult (B), Gullringen (H), Hvetlanda (B). Den sista matchen mot Hvetlanda har potential att bli en ren seriefinal.

IFK Tuna: Västervik (B), Bäckseda (H), Stensjön (B), Myresjö/Vetlanda (H). Tuna är favorit i de två kommande omgångarna, innan det väntar tuffare motstånd.

Rimforsa IF: Skeninge (B), IFK Motala (H), Ljungsbro (B), Sturefors (H). Ett intressant program, där RIF har bra möjligheter att avancera från sin nuvarande sjundeplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!