Vilken derbykross det blev på Knektavallen

Hultsfreds FK vs Målilla GoIF: 0-6. Det var ingen jätteknall att de rödvita vann det här prestigemötet och derbykampen - men sifforna... Vi lyssnade med en spelare som har hjärtat i båda klubbarna om krossen på Knektavallen för tio år sedan.

Målilla firar ett av sex mål i derbyt borta mot Hultsfred. På bilden ses bland andra Morgan Pihl, Andreas Lövgren och Stefan Lind.

Målilla firar ett av sex mål i derbyt borta mot Hultsfred. På bilden ses bland andra Morgan Pihl, Andreas Lövgren och Stefan Lind.

Foto: Arkiv

Fotboll2020-05-24 19:15

Fotbollsprofilen Stefan Lind spelade visserligen i Vimmerby IF en sejour, men hans namn förknippas framför allt med moderklubben Målilla GoIF och Hultsfreds FK. Vi tog en titt i arkiven och fann en match som verkligen stack ut från mängden. Den mellan kommunkollegorna HFK och Målilla i maj 2010. Det var ett derby i division fyra som skapade starka känslor i respektive förening – av olika anledningar. 

– Jag kommer ihåg att det mesta stämde för oss i den matchen. Visst, jag tycker att vi på papperet hade ett bättre lag än HFK, men det är klart att det var en skräll att den skulle sluta 6–0. Normalt sett brukar alltid derbymatcher bli täta och jämna, men inte den här gången..., säger Stefan Lind. 

För honom och polaren Magnus Pihl, var matchen extra speciell. Båda har starka kopplingar till Hultsfreds FK.

– Jag har delade känslor och båda klubbarna betyder mycket för mig. 

Lind hade själv en huvudroll i derbyt den där fredagskvällen, liksom radarpartnern Pihl. 

I matchminut två satte Stefan Lind 0–1. I den nionde fixade han 0–2, på passning från Magnus Pihl. Vid 0–5-målet var rollerna ombytta: Lind till Pihl och mål. 

Hur var reaktionerna i Målilla efteråt?

– Många var förstås glada och för Målilla som förening var det rätt så stort. HFK har nästan alltid varit storebror i kommunen fotbollsmässigt, säger Lind och berättar om firandet den efterföljande kvällen...

– Jag och Mange (Pihl) var bjudna till HFK-tränaren Johan Nilsson (Lindell) efter matchen. Det var bara vi två som spelade i Målilla. Det var inte direkt någon high life för Hultsfredsspelarna. Vi var såklart polare, men vi var på lite bättre humör än dem.  

Den 13 augusti möts lagen för en ny derbydrabbning på Knektavallen, i division fem. Vilket lag är starkast nu?

– Jag vet inte. Styrkeförhållandena känns likvärdiga. Det är inget av lagen som har några direkta spetsspelare som sticker ut, utan båda lagen bygger mer på kollektivet. 

Några 0–6 lär det dock inte bli igen. Det var på många sätt ett högst anmärkningsvärt resultat den gången. 

Fakta från matchen: 0-1 (2) Stefan Lind, 0-2 (9) Stefan Lind, 0-3 (23) Andreas Lövgren, 0-4 (62) Nicklas Karlsson, 0-5 (73) Magnus Pihl, 0-6 (79) Johan Martinsson. Heta chanser utöver målen: 1-5. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!