Stekhet fotbollshelg med flera derbyn – så tror vi de slutar!

Japp, nu är det dags. Dags för årets första "Sporten tippar". Vi har plockat ut vad vi tycker är de åtta hetaste lokala fotbollsmatcherna. Och det är en hel drös av såna! Kolla vad vi tror.

Djursdala har vunnit de två senaste derbymatcherna borta mot Södra Vi med 2-1. Simon Henriksson har nätat för DSK i båda de mötena. Dags igen?

Djursdala har vunnit de två senaste derbymatcherna borta mot Södra Vi med 2-1. Simon Henriksson har nätat för DSK i båda de mötena. Dags igen?

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-05-01 12:21

Hvetlanda GIF-Gullringen

(Division 4, fredag)

STRÖMSTEN: Ett möte mellan tabellsexan och tabellsjuan. Båda lagen har sex poäng och kanske att man kan kalla det för något av ett prestigemöte mellan två tippade topplag. Hvetlanda kommer från division tre och vill studsa tillbaka direkt – och Gullringen vill nå dit. Mitt tips är oavgjort och att det blir målrikt. Tips: 3–3.

undefined
Läge för Tuna-vinst? På fredag väntar i vart fall ett sprakande derby på Tunhamra, mot grannen Hjorted/Totebo.

IFK Tuna-Hjorted/Totebo

(Division 5, fredag)

ALLVIN: På tal om prestigemöte...vad är då det här derbyt? Det är en av säsongens hetaste matcher i lokalfotbollen alla kategorier. Seriefavoriten IFK Tuna (tillsammans med Västervik) mot grannen och "uppstickaren" Hjorted/Totebo. Hajpade nykomlingen har inlett strålande med tre raka triumfer. Det kan mycket väl bli en fjärde. Om vi tror det? Nä! Känslan är att Tuna hittar rätt efter den svaga insatsen mot HM IS. Nyckeln i matchen blir vem som vinner kampen om mittfältet. Ska IFK vinna måste de få in en tuff och hårt arbetande spelare centralt som vinner mycket dueller på just mittfältet. Det är A och O. Tips: 3–2.

Södra Vi-Djursdala

(Division 5, fredag)

ALLVIN: Vilken fredag vi har i lokalfotbollen. Vi gnuggar våra händer i ren förtjusning. Derby de luxe, Södra Vi mot Djursdala. På förhand är DSK favoriter, men som ni vet är styrkeförhållanden mellan två lag oftast satta ur spel i derbyn där så mycket annat spelar in. Känslorna kan spela sina små spratt här och där bland spelarna. Inget av lagen har direkt övertygat i inledningen. Södra Vi har noll poäng, Djursdala tre. SVIF är beroende av att ett par skadade nyckelspelare hittar tillbaka på plan igen. Då kan laget matcha alla motståndare. Här tror vi dock på seger för DSK, mycket tack vare att de helt enkelt har en bättre trupp och mer valmöjligheter. Dock, det gäller att de hittar ett mer direkt spel för att komma till fler målchanser.

Tips: 1–3.

Kenty-Vimmerby

(Division 2 Dam, lördag)

STRÖMSTEN: Innan serien startade kunde man tro att degraderade Kenty skulle fajtas i toppen. Det har så här långt visat sig vara helt tvärtom. Linköpingslaget har fått en tuff start, till skillnad då från VIF. Trots bortaplan är Vimmerby klara favoriter här. Tips: 1–4.

Lojal-IFK Västervik

(Division 5, lördag)

ALLVIN: Hett så det förslår. Nykomlingen Lojal tippas allmänt vara ett topplag, eller alla fall strax där bakom. Visst, det är inget snack om att spelarmaterialet finns, men hur är det egentligen med orken? Jag såg dem streta emot och kämpa hårt mot DSK förra veckan. De visade styrka när de hittade en väg att vinna med 1–0, där de spelade men en man mindre nästan hela andra halvlek. Bra gjort! Vissa frågetecken måste ändå riktas till just den fysiska kapaciteten just nu. Kan de verkligen matcha IFK Västervik över 90 minuter? Jo, faktiskt. Att få spela hemma på Ekensved tror jag passar dem bra i det här läget. Tips: 2–2.

Stjärnan-Hultsfred

(Division 5 Herr, lördag)

STRÖMSTEN: Vem hade kunnat tro det här? Just det! Hultsfred är fullpoängare efter visserligen bara två spelade matcher, men ändå. HFK har fått en drömstart. Ett relativt ålderstiget Påskallaviksgäng lär få fullt upp med att hålla jämna steg mot unga, hungriga Hultsfredsspelare. Sköter HFK sina kort rätt och i möjligaste mån undviker täta närkamper och istället utnyttjar sin fart och sin teknik kan det här bli tredje raka. Tips: 2–3.

undefined
Nu möts de i seriesammanhang igen, Kisa och Rimforsa. RIF får ses som favorit.

Vista-Vimmerby

(Division 3 Herr, söndag)

ALLVIN: Laget norr om Huskvarna skrällde rejält förra säsongen då de vann division fyra. Och någonstans, skulle de klara sig kvar i trean, får det också ses som en överraskning. Tvärtom då för VIF, som är och också förväntas vara med i toppstriden. Förhandstipsen går i Vimmerbys riktning. Vi får ändå höja ett varningens finger för Vistas lilla plan, som visat sig svårbemästrad för många lag. Ändå, VIF:s starka offensiv är svår att stå emot – även för Vista. Tips: 0–2.

Kisa-Rimforsa

(Division 4 Herr, söndag)

ALLVIN: Trumvirvel...jojomän. Varför inte avsluta den här makalösa fotbollshelgen med en juvel. KBK mot RIF. Det här är något alldeles extra. Samma sak här, lägg kvalitet och förhandstips åt sidan. I den här typer av matcher är det många gånger helt andra saker som fäller avgörande. Som vilket lag som hanterar anspänningen (den är självklar) bäst. Som vilket lag som vinner flest dueller. Som vilket lag som har bäst inställning. Hur vi än vrider och vänder på saken. Rimforsa tar hem det. Tips: 1–3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om