Vill förbjuda bortasupportrar efter dådet

Fransk fotboll skakas av ännu en tragedi. I helgen mördades en supporter i samband med Ligue 1-matchen mellan Nantes och Nice. Nu vill landets idrottsminister Amelie Oudea-Castera ta krafttag mot läktarvåldet.

En Nantes-supporter dödades i supporterbråk i helgen.

En Nantes-supporter dödades i supporterbråk i helgen.

Foto: Jeremias Gonzalez/AP/TT

Fotboll2023-12-04 15:01

Bland annat vill Amelie Oudea-Castera sätta stopp för bortasupportrar om en match anses vara en så kallad högriskmatch.

– För första gången måste vi fokusera på de tillresta fansen. Vi behöver en global och bestämd respons för att minska den våldsamma situationen, säger Frankrikes idrottsminister.

Nantes-supportern mördades efter ett bråk som urartade före matchen och en utredning om dråp har inletts.

I Frankrike är det sedan tidigare förbjudet med bortasupportrar i samband med rivalmatcher som till exempel Paris Saint-Germain mot Marseille.

Ett totalförbud skulle hjälpa de franska myndigheterna att hålla koll på folkmassorna på ett effektivt sätt. Men ett sådant beslut skulle uppröra supportrarna som skulle kunna hävda att det bryter mot de grundläggande rättigheterna att röra sig fritt.

– Det är helt enkelt inte möjligt att polisstyrkor är så ansträngda, att privat egendom förstörs, att bussar stenas och att människor skadas. Nu har vi också dödsfall, det räcker nu, säger Amelie Oudea-Castera.

Ligue 1 har skakats av flera skandaler den här säsongen. Senast var för några veckor sedan då Lyons buss attackerades när den var på väg till Velodrome stadium i Marseille. Tränaren Fabio Grosso träffades av en sten och blödde kraftigt. I samband med attacken skadades även nio poliser och nio personer har gripits. Matchen sköts upp och kommer att spelas vid ett senare tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om