Vill skapa ny historia 25 år efter straffmiss

25 år efter att själv ha missat den avgörande straffen i EM-semifinalen mot Tyskland ingjuter Gareth Southgate mod i spelarna inför åttondelsfinalen på Wembley – nästa kapitel i rivalernas fotbollshistoria. –Det är en fantastisk möjlighet för det här laget att skriva historia, säger förbundskaptenen till BBC.

Förbundskapten Gareth Southgate i samband med Englands träning på St George's Park, Burton upon Trent.

Förbundskapten Gareth Southgate i samband med Englands träning på St George's Park, Burton upon Trent.

Foto: Rui Vieira/AP/TT

Fotboll2021-06-28 14:43

Onsdagen den 26 juni 1996 stegade en 25-årig Gareth Southgate fram mot straffpunkten i Englands semifinal mot Tyskland i fotbolls-EM.

Samtliga åtta straffskyttar före honom hade gjort mål på sina straffar och resultatet var 5–5 totalt, 1–1 under ordinarie tid, inför drygt 75 000 åskådare på Wembley i London.

Southgate slog den nionde straffen lågt till vänster och tyske målvakten Andreas Köpke räddade, varpå Andreas Möller avgjorde med mål på den tionde straffen och sköt Tyskland till EM-final, där Tjeckien senare besegrades och EM-guldet bärgades.

Nästan på dagen 25 år senare, tisdagen den 29 juni 2021, ställs England återigen mot Tyskland i en utslagsmatch i ett fotbolls-EM på Wembley. Nu med en 50-årig Gareth Southgate som engelsk förbundskapten i en åttondelsfinal.

Betydelselösa minnen

– Det är en fantastisk möjlighet för det här laget att skriva historia och ge folk minnen inför framtida möten mellan England och Tyskland. Minnen som är lite annorlunda än de som spelarna har överösts med under de senaste dagarna. Minnen som betyder absolut ingenting eftersom de (flesta spelarna) inte var födda, säger Southgate till BBC.

Han syftar delvis till sin egen straffspark för 25 år sedan, men också till en diger lista av tunga engelska mästerskapsförluster i möten med Tyskland (tidigare Västtyskland). I VM- och EM- slutspel har stornationerna mötts sju gånger, varav England endast vunnit två matcher (VM-finalen 1966 och EM-gruppspelsmötet 2000).

Tisdagens åttonde match lagen emellan i ett stort slutspel är den tredje på den klassiska fotbollsarenan i London, som kommer att kunna ta in drygt 19 000 åskådare utifrån coronarestriktionerna.

– De (Tyskland) kommer inte att vara rädda för att komma till Wembley. Vi kommer att behöva spela på vår absolut högsta nivå. Vi måste vara taktiskt väl förberedda, vi måste vara fysiskt väl förberedda och psykologiskt väl förberedda, säger Southgate.

Klassiska bilder och citat

Englands mästerskapshistoria mot Tyskland innehåller hittills mest nederlag och klassiska bilder som Frank Lampards bortdömda mål i VM-åttondelsfinalen i Bloemfontein 2010 och Paul Gascoignes tårar efter straffläggningsförlusten i VM-semifinalen i Turin 1990 – varpå Gary Lineker sade:

– Fotboll är ett enkelt spel. 22 män jagar en boll i 90 minuter och till slut vinner alltid tyskarna.

Gareth Southgate är förberedd för en lång EM-åttondel.

– Vi tränar alltid på straffar, säger han och fortsätter:

– Vi gjorde det inför VM (2018), inför Nations League (2019) och uppenbarligen vann vi de två straffläggningarna (mot Colombia och Schweiz). Vi är grundligt väl förberedda i de stora turneringarna och i de stora matcherna.

Gareth Southgate efter att ha missat sin straff i EM-semifinalen mot Tyskland på Wembley den 26 juni 1996. Arkivbild.
Gareth Southgate efter att ha missat sin straff i EM-semifinalen mot Tyskland på Wembley den 26 juni 1996. Arkivbild.
Fakta: Klassiska möten mellan England och Tyskland

+ VM-final 1966: England tar sitt hittills enda VM-guld efter seger i finalen med 4–2 efter förlängning på Wembley i London. Geoff Hursts 3–2-mål är ett av historiens mest omtalade. Skottet tar i ribban och studsar ner på, eller precis bakom, mållinjen. VAR finns inte på den tiden.

+ VM-kvartsfinal 1970: Västtyskland vänder 0–2 till seger med 3–2 där målkungen Gerd Müller avgör förlängningen i dramatisk match i värmen i León i Mexiko. Englands stjärnmålvakt Gordon Banks blir magsjuk inför matchen och ersätts av Peter Bonetti som blir hårt kritiserad för sin insats.

+ VM-semifinal 1990: Västtyskland slår England på straffar i Turin sedan Stuart Pearce och Chris Waddle missat sina sparkar från elva meter. Matchen är ihågkommen för Paul Gascoignes tårar. Stjärnan bryter ihop när det går upp för honom att den varning han just fått innebär att han missar en eventuell final. Och sedan kom Gary Linekers berömda citat...

+ EM-semifinal 1996: Tyskland slår England på straffar – igen. Den här gången på Wembley. Nuvarande förbundskapten Gareth Southgate blir syndare när han missar sin straff. Andreas Möller avgör för tyskarna.

+ VM-kval 2001: England slår Tyskland med 5–1 i München efter bland annat tre mål av Michael Owen. Nye förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson höjs till skyarna i brittisk press.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!