På onsdag kommer hovrättsdomen mot den ex-allsvenske spelaren, som anklagats för mutbrott och spelfusk efter att – enligt åklagaren medvetet och mot betalning – ha dragit på sig ett gult kort i en allsvensk match våren 2019.
Elitspelaren friades i tingsrätten i somras, men straffades ändå med fyra års avstängning av fotbollförbundets disciplinnämnd i september.
Nämnden bedömde, utifrån bevisunderlaget som presenterades i tingsrätten, att det är "klart sannolikt" att spelaren och de tre andra inblandade i målet ägnat sig åt manipulation av idrotten och otillåten vadhållning.
Beslutet har överklagats och kommer att tas upp i Riksidrottsnämnden (Rin), som tar beslut efter att hovrättens dom fallit.
"Lägre beviskrav nödvändigt"
Om hovrätten friar spelaren innebär det inte per automatik att avstängningen hävs eller kortas. Rin prövar frågan utifrån samma reglemente som SvFF:s disciplinnämnd – och ställer samma beviskrav.
Att idrottens dömande organ har lägre beviskrav än rättsapparaten är en förutsättning för att se till att reglerna följs, säger Christine Stridsberg.
– När det gäller fall av matchfixning, dopning eller till exempel otillåten vadhållning, är det ett allvarlig hot mot verksamheten. De här förseelserna är svåra att upptäcka och att föra till bevisning i en domstol, så för att i praktiken kunna upprätthålla regelverket inom idrotten är det nödvändigt.
Förseelser som skadar förtroendet för sporten och som leder till negativ publicitet ses som extra allvarliga.
– Skadorna de medför gör att straffvärdena skjuter upp. Fotbollen lever på sitt förtroende, sin integritet. Om man får intrycket av att matchmanipulation tillåts förlorar det idrottsliga betydelse, vilket riskerar att skada intresset för fotbollen.
I samband med hovrättsförhandlingarna pratade spelaren för första gången med pressen och var då kritisk mot avstängningen.
– Enligt mig har man gått över alla gränser som finns, sade spelaren som tillhör en utländsk klubb.
Hans advokat påpekade att beslutet ödelagt spelarens karriär.
Ingen straffrabatt för "ödelagd karriär"
Christine Stridsberg förklarar att disciplinnämnden väger in att en avstängning slår hårdare mot en spelare som försörjer sig på fotbollen än en amatör.
– Å andra sidan så är förseelsen på den högsta elitnivån allvarligare, i och med att förtroendeskadan blir större. Så i det här fallet är det inte en förmildrande omständighet, det blir snarare en naturlig följd av regelbrottet, säger Stridsberg.
Elitspelaren är även avstängd internationellt av Fifa. Fifas beslut är i praktiken beroende av den svenska avstängningen med tanke på att förseelsen inte skett i samband med en internationell turnering, uppger Johan Claesson, integrity officer på fotbollförbundet.
Det innebär att om Rin väljer att gå på disciplinnämndens linje, står avstängningen fast även internationellt.
Då återstår bara en instans för en eventuell överklagan – Cas, idrottens skiljedomstol. Men Stridsberg ser det osannolikt att ärendet prövas där.
– Man är fri att skicka in en begäran om överklagan till vilken instans man vill, men Cas prövar i normalfallet dopningsfall eller tvister två parter emellan. Vi har inte haft något matchfixningsärende som tagit sig dit, säger hon.