Villarreal till final – slog ut uddlöst Arsenal

England dominerar den europeiska herrfotbollen. Men dubbla helengelska finaler i de stora turneringarna blir det inte. Villarreal slog ut Arsenal efter 0–0 i returen och ställs mot Manchester United i Europa League-finalen.

Ett vilt kämpande Villarreal höll 0–0 i returen mot Arsenal, vilket räckte för att säkra en plats i Europa League-finalen för första gången i klubbens historia.

Ett vilt kämpande Villarreal höll 0–0 i returen mot Arsenal, vilket räckte för att säkra en plats i Europa League-finalen för första gången i klubbens historia.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Fotboll2021-05-06 23:02

Det var nära att det för andra gången på tre år skulle bli fyra engelska lag som gjorde upp om de två tyngsta fotbollspokalerna. Men spanska Villarreal ville annat, och med totalt 2–1 slog man ut Arsenal för att säkra klubbens första stora final i Europa.

Den 26 maj möter man Manchester United i finalen i Europa League i Gdansk, samtidigt som det sedan tidigare stod klart att Chelsea och Manchester City gör upp om den mest åtråvärda pokalen i Champions League-finalen tre dagar senare.

Redan inför torsdagens semifinalreturer i Europa League talade det mesta för att Manchester United skulle ta sig till final. 6–2-segern på hemmaplan gav en trygg ingång till returen i Rom, och det blev heller aldrig riktigt spännande.

Svensk talang i truppen

Roma vann förvisso hemmamatchen med 3–2, men var inte nära att utmana på allvar om avancemanget. Ur svenskt perspektiv var det i stället mest spännande att den 19-årige talangen Anthony Elanga fanns på Uniteds bänk, bredvid sin mer rutinerade landsman Victor Nilsson Lindelöf, men ingen av svenskarna fick komma in när United gick vidare med totalt 8–5.

Spänningen för kvällen fanns i stället i London, där Arsenal hade ett besvärligt 1–2-underläge att vända hemma på Emirates Stadium.

Den första halvleken bjöd inte på mycket fotbollsgodis, men Pierre-Emerick Aubameyang var ändå mycket nära att hitta rätt, vilket hade gett Arsenal övertaget i kampen om en finalplatsen. Men Aubameyangs yttersida gick i utsidan av stolpen och ut.

Hemmalaget kom ut till den andra halvleken med mer fart under dobbarna, och skapade direkt tryck mot Villarreals straffområde. Men spanjorernas försvar var ytterst disciplinerat, med några få undantag, som när Emile Smith Rowe fick tag i bollen i straffområdet och hade möjligheten att lyfta in den i det tomma, bortre hörnet. Men chippen gick strax utanför.

Ny stolpträff

I den 79:e minuten kom sedan en jättechans för Aubameyang efter en snabb omställning av Arsenal. Héctor Bellerín fick bollen till höger och slog ett inlägg mot anfallaren som satte pannan till – och träffade stolpen på nytt.

Det blev hans sista insats i matchen innan han byttes ut mot Alexandre Lacazette.

Men varken fransmannen eller de övriga Arsenalspelarna kunde låsa upp Villarrealförsvaret, som inte vek sig en tum.

Matchen slutade 0–0 och den tidigare Arsenaltränaren Unai Emery, numera i Villarreal, kunde fira finalplatsen tillsammans med sina spelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!