Villkorstrappan försvinner – men villkor består

Polisens sätt att bestraffa fotbollsklubbar som bryter mot ordningslagen i samband med matcher ändras. Enligt Svensk elitfotboll (Sef) tas den omdebatterade villkorstrappan bort – men polisen meddelar att insatserna fortfarande kommer att vara villkorsbaserade. –Det finns ingenting av det vi gör nu som är nytt eller revolutionerande, säger Stefan Hector, chef på Nationella operativa enheten (Noa).

Mats Enquist. Arkivbild.

Mats Enquist. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson/TT

Fotboll2021-03-31 13:25

I ett försök att få bort pyroteknik och stök från svenska fotbollsläktare har polisen under de senaste åren arbetat med en striktare tillämpning av en så kallad villkorstrappa.

Men nu slopas den, enligt Mats Enquist, generalsekreterare för intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), som företräder klubbarna.

Utrymme för samverkan

"Möte med polisen i dag om den nya nationella idrottsstrategin. Villkorstrappan försvinner och ersätts av en strukturerad och långsiktig samverkan mellan polis/idrott/förening. Den utmärkta dialog vi har haft en längre tid resulterar i ett grymt bra besked! Nu ska vi samverka!", skriver han på Twitter.

När TT når Enquist på telefon är han glad över beskedet. Men fåordig kring vad det kommer att innebära i praktiken.

– Signalerna vi fick i dag var fantastiska. Polisen har givetvis en skyldighet att arbeta enligt svensk lag när det uppstår problem. Men nu finns det utrymme för en samverkan, långsiktighet och dialog.

Men det kommer fortsatt vara en villkorsbaserad bedömning av insatser vid evenemang, säger polisen.

– Det finns ingenting av det vi gör nu som är nytt eller revolutionerande, snarare så att det här är många små successiva förbättringar av polisens arbete vid idrottsvåld, säger Stefan Hector, chef på Noa.

Avsikten med de nya riktlinjerna är att det ska bli tydligare hur man skriver villkoren, och vilken bedömning som ska appliceras. Det ska finnas en enhetlig nationell riktning, som gäller alla evenemang. Tidigare har det spretat, menar polisen.

"Uppstått frågetecken"

– Det hoppas vi att vi med den nya inriktningen kan råda bot på. Det blir mer förutsägbart, tydligt, och en mer strukturerad bedömning, säger Magnus Roglert, enhetschef på polisens rättsavdelning.

Stefan Hector vill att polisen ska spela en mindre roll på idrottsevenemang.

– Ett önskvärt tillstånd är att frågan avdramatiseras och att polisens roll vid idrott blir minimal, för vi behöver våra poliser i andra delas av samhället, säger han.

Villkorstrappan var framför allt en infekterad fråga i herrarnas allsvenska 2019. Då införde polisen vid flera tillfällen sanktioner mot klubbar som i sin roll som matcharrangör inte ansågs leva upp till ordningslagen.

Till exempel fick flera klubbar reducerad ståplatspublik efter användande av pyroteknik. Villkorstrappan skapade friktion och en infekterad relation mellan Sveriges klubbar, fotbollssupportrar och polisen.

– Det vi har kritiserat är att man ensidigt bestämt åtgärder som inte är bra och som riktar sig mot fel personer och inte varit öppna för långsiktighet och samverkan, säger Mats Enquist om onsdagens besked.

Fakta: Polisens villkorstrappa

+ Debatten runt polisens så kallade villkorstrappa tar fart den 18 april 2019 när Gif Sundsvall inför sin allsvenska hemmamatch mot Kalmar FF på NPR arena förbjuds att använda sig av så kallade "over head"-flaggor. Detta som en direkt följd av att det förekommit pyroteknik i hemmapremiären mot Malmö FF ett par veckor tidigare.

+ Sundsvall blir dock bara ett av ett flertal exempel på klubbar som, i linje med villkorstrappan, retroaktivt straffas för bengaler och användande av stora heltäckande flaggor. Protester och banderoller riktade mot Polismyndigheten förekommer på var och varannan match i herrarnas allsvenska och ilskan avtar knappast efter ett par incidenter som uppstår vid Tele2 arena i samband med derbyt mellan Djurgården och AIK i maj. Videoklipp som filmats av supportrar och som senare publiceras på Dagens Nyheter visar på brysk behandling från polis i samband med ett omhändertagande. En polis syns slå sin batong i ryggen på en supporter som går med händerna uppsträckta i luften och en annan polis säger "ska jag bryta fingret på dig" när han ska beslagta en telefon.

+ De allsvenska klubbarna upplever polisens krav som orimliga och stämningen mellan supportrarna och polisen blir allt mer infekterad. Beskeden om reducerad publikkapacitet avlöser varandra, främst bland de allsvenska storklubbarna. I AIK:s fall tillåts endast 2 500 åskådare på klacksektionen Norra Stå (vanligtvis med en kapacitet på omkring 5 000) i den sista omgången hemma mot Sundsvall den 2 november 2019.

+ Samma månad uppmanar intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), tillsammans med Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU), regeringen att tillsätta en objektiv samordnare för att "leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna". Polisen välkomnar initiativet.

+ Den 27 mars 2020 tar regeringen beslutet att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar under coronapandemin. Sedan dess har ingen större publik sett allsvensk fotboll på plats på en arena.

+ Den 31 mars 2021 meddelar Svensk elitfotboll att villkorstrappan tas bort. Polisen meddelar dock att insatserna fortfarande kommer att vara villkorsbaserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!