Vimmerby IF nysatsar: ”Skapa lokalt intresse”

Division 2-laget Vimmerby IF riskerar att brandskattas rejält inför kommande säsong. Men att många tunga namn lämnar laget vänder Stefan Bragsjö i herrkommittén till något positivt. – Nu gör vi en nysatsning. Vi riktar om ljuset in mot föreningen, försöker skapa ett lokalt intresse, bygger laget med spelare som brinner för det här och kryddar med några spetsvärvningar. Och spetsvärvningarna är inte så långt borta…

Stefan Bragsjö i Vimmerby IF:s herrkommitté bemöter nu de supportrar som oroas över alla tunga spelartapp. I vår intervju berättar han om den nysatsning och den nya strategi för herrarnas seniorlag som VIF nu artbetar utifrån. Han avslöjar också att två-tre spetsvärvningar inte är långt borta.

Stefan Bragsjö i Vimmerby IF:s herrkommitté bemöter nu de supportrar som oroas över alla tunga spelartapp. I vår intervju berättar han om den nysatsning och den nya strategi för herrarnas seniorlag som VIF nu artbetar utifrån. Han avslöjar också att två-tre spetsvärvningar inte är långt borta.

Foto: Micael Rundberg

Fotboll2017-01-02 12:10

Karlo Goranci, Johan Lundin, Alexander Jonsson, Magnus Eriksson och Jimmy Svensson lämnar.
Frågetecken finns för Ola Lindblom, Ted Åström Åberg och Markus Ahl.
I värsta fall kan division 2-laget Vimmerby IF förlora åtta nyckelspelare till kommande säsong och många supportrar har uttryckt oro för vad som komma skall.

Tunga tapp så klart, men Stefan Bragsjö i VIF:s herrkommitté ser det samtidigt som en möjlighet att göra en komplett nystart av herrsidan. Och den har nu inletts.
– Vi har planerat för detta under lång tid och ingen av de spelare som lämnar eller som fortsätter har lämnats åt slumpen – vi är överens och det finns en strategi i grunden, berättar Stefan Bragsjö.
– Vårt huvudsakliga fokus framåt kommer vara att jobba fram ett lokalt intresse för vårt representationslag och den resan började egentligen redan innan förra säsongen tog slut.

Bragsjö tycker att lagidrotten mer och mer handlar om att locka spelare och få ihop namnkunniga trupper. Det är något som bekymrar honom.
– Jag tror att det är en riktning som behöver ändras helt. Meningen måste vara att man ska jobba med träningsförutsättningar, med att stärka gruppen, skapa förutsättningar för egna talanger att utvecklas, tänka långsiktigt och jobba med det föreningen står för, säger Bragsjö.

Han berättar vidare att föreningen äntligen har en stor mängd killar och tjejer i åldern 13-18 år i sin verksamhet.
– För fem år sedan var det den största utmaningen vi hade – då var det tomt i de lagren. Nu har vi alla möjligheter. Om vi tittar ur ett fotbollsmässigt perspektiv, så är grunden för att kunna ha en verksamhet som mår bra att det finns en kärna spelare och ledare som verkligen brinner för sin personliga utveckling – som bara är där för fotbollens skull, säger Stefan Bragsjö.
Och det tycker han att man nu har lyckats få ihop.

– Det måste finnas en inre motivation. Om den inte finns, utan man är på plats för yttre bekräftelse, så kommer energin läcka. Det är här vi är på väg att hitta tillbaka i och med den nysatsning vi gör.
16 herrspelare är kontrakterade inför kommande säsong, men fler är på väg in.
– Vi ska ha med Ted Åström Åberg och Markus Ahl också. Dessa 18, plus ytterligare ett-par tre killar, så har vi en väldigt stark trupp på alla plan.
Det är alltså ytterligare spelare på gång in?
– Om vi ska lyckas med den normala växling vi nu gör, så krävs det så klart att vi ersätter med någon slags kvalitet. Ytterligare två-tre spetsspelare kommer adderas till truppen.
– Vi för bland annat diskussioner med två jätteduktiga killar – en mittback och en mittfältare, som vi ska träffa här i Vimmerby inom kort. Vi har också kontakt med en meriterad anfallare som spelade högre upp i seriesystemet den gångna säsongen, avslöjar Bragsjö.

Stefan Bragsjö berättar att klubben i dag står starkt – både ekonomiskt samt sett till föreningsstruktur och förmåga.
– Vi skulle med lätthet kunna plocka ihop en jättemeriterad spelartrupp, men till vilket pris och framför allt av vilken anledning?
– Nu vill vi skapa en nyfikenhet och ett intresse för laget igen. Vi ska få tillbaka en publikkänsla, ta plats i den lokala fotbollen och verkligen jobba mot vårt förstalag på herrsidan.

Vad har ni för sportslig målsättning?
– Med tanke på hur det har sett ut de senaste säsongerna, där vi lagom har klarat oss kvar, så handlar det i det här skedet enbart om back to basic. Det kanske låter tråkigt, men det är bara att ta en match i taget, försöka vinna den och först då kan vi utvärdera den nysatsning vi nu gör.

Men ingen mer konkret och långsiktig, exempelvis division ett inom fyra säsonger?
– Nej, det är svårt nu när vi gör den här riktningsförändringen, som det var läge för att göra.
– Vi har fått kämpa oss till våra placeringar på den undre halvan av division 2 de senaste säsongerna – nu tror jag att ungt, nytt blod både hos truppen i stort och hos de tilltänkta bärande spelarna, är rätt väg att gå. Som förening måste vi inse att det kanske är rätt att skiljas med vissa spelare för att nysatsningen ska fungera, avslutar Bragsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!