Fotboll har blivit poppis i Vena igen: "Stor skillnad"

Något har hänt i Vena. Eller rättare sagt i SK Lojal. Från att klubben balanserat på en slak lina när det gäller seniorlagets överlevnad, till att plötsligt ha ett både A-lag och U-lag. Här är nye tränaren Filip Ingemarssons tankar.

SK Lojal har fått ihop en bred trupp.

SK Lojal har fått ihop en bred trupp.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2022-04-01 16:00

AVSPARK 2022

Det har i många år snackats om att fotbollen är på väg att tappa sitt fotfäste i små orter och att klubbar riskerar att läggas ner. Visst, det är en verklighet för vissa, men knappast i Hultsfreds kommun. Här har både Mörlunda GIF och Järnforsens AIK återuppstått med seniorlag inför 2022, dessutom har SK Lojal en positiv trend. 

– Det är stor skillnad nu, säger Venaklubbens nye tränare, Filip Ingemarsson och fortsätter:

– I år kommer vi ha både A-lag och U-lag på seniorsidan, dessutom två grupper med barn- och ungdomsfotboll. Det är helt galet.

Ni som kan er fotboll vet att SK Lojal i ett par säsonger brottats med bekymmer att överhuvudtaget få ihop ett A-lag. Och nu detta...

– Jag vet inte exakt hur många spelare vi fått in till den här säsongen, men det rör sig om ungefär 15 spelare. Någon mer kan tillkomma. 

undefined
Meriton Zenelaj och Gentrit Gelici är två av nyförvärven i Lojal.

För Filip Ingemarsson är det hans första uppdrag som tränare, i moderklubben dessutom. Han har bakgrund från spel i många lokala klubbar, däribland då i Hultsfreds FK, Vimmerby IF och Gullringens GoIF. Närmast kommer han från spel i IFK Tuna.

Hur har den första tiden som tränare varit?

– Stressig, men samtidigt väldigt lärorik. Det är mycket att tänka på och ta in. Det har varit mycket jobb och vi har inte direkt någon jättestor organisation kring seniorerna i Lojal, men den är på gång att fyllas på. 

Ur ett spelarperspektiv berättar Filip att han överlag varit måttligt imponerad av tidigare tränare han har haft i karriären. Med bakgrund av det har han stakat ut en egen linje som han tror på. 

– Jag tycker tyvärr att många tränare jag haft saknat en riktig spelidé. Det har inte så stor betydelse vad det är för spelidé, utan det viktigaste är att det finns en tydlighet med vad man vill. För mig är fotboll en konstform och en helt fantastisk idrott. Något som man gör tillsammans. 

Rent konkret vill Ingemarsson ha med mycket boll i träningarna. 

Men inte enbart...

– Vi har med boll i princip i allt vi gör, men det är självklart viktigt att försöka förmedla en kunskap och vad jag vill till spelarna när vi inte har boll – och hur vi bör agera som lag då. 

Att få ut den kunskapen är inte helt enkelt. 

– Alla spelare har olika erfarenheter, men jag ser en klar förbättring på olika saker, inte minst försvarsmässigt. Vi har gnuggat det en hel del nu de senaste veckorna. Och det roligaste av allt är att vi fått till en träningsmiljö. Det är en utmaning för oss då Lojal till stora delar varit ett bra kompisgäng, som inte tränar så mycket. Nu är det skillnad. 

undefined
Även Gzim Gelici är tillbaka och ansluter till SK Lojal.

På pluskontot in i truppen finns spelare som bland andra Jetmir Shehi, Gentrit och Gzim Gelici, Eron Ajdini och även brodern Erik Ingemarsson. 

– Vi har ett väldigt utvecklingsbart lag, med mycket individuell skicklighet. Nu gäller det att försöka få samman det till ett bra lag också. 

Ska du spela själv?

– Vi får se hur det blir. Kroppen säger ifrån, men visst. Funkar det så, men min prioritet ligger som tränare. 

Tidigare har Ingemarsson hoppat in som målvakt, det hoppas han slippa nu. 

– Vi har fått in Philip Henriksson, som gör comeback efter att ha varit borta många år från fotbollen. Dessutom har en ung kille från Hultsfred tränat med oss den senaste tiden. Jag hoppas att det löser sig eftersom vi har två lag nu. 

Förra året ramlade Lojal ur division fem och får nu börja om i sexan. En topplacering är att vänta.

Vilka lag ser du som största konkurrenter?

– Största motståndaren är oss själva. Vi tittar inte så mycket på de andra. 

SK Lojal

Spelar i: Division sex Vimmerby

Nyförvärv: Jetmir Shehi, Filip Ingemarsson, Philip Henriksson, Ejdo Begic, Gentrit och Gzim Gelici, Eron Ajdini, Mahmed Ali, Murteza Ghoraishi, Kareem Al-Azawi, Ahmed Mohamed Ahmed, Meriton Zenelaj, Denis Imsirovic och Ademir Imsirovic. Truppen består 32-33 spelare. 

Förluster: Inga. Flera spelare bor på orter en bit bort, men har sagt att de vill spela vidare. Däribland Flamur Mullali, Ardijan Mahmutaj och Meris Hasanbegovic. 

Premiär: 21 april mot Hammarsgärde. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!