Pär Leek får chans att döma i Allsvenskan

Från Virumsvallen i Virserum till Gamla Ullevi, Tele 2 Arena och andra topparenor i Sverige är steget långt. Ett steg som Pär Leek tagit. Från och med nästa säsong är han permanent allsvensk domare på herrsidan. "Det här är något jag strävat efter", säger han.

Pär Leek från Virserum får nu chansen som allsvensk domare i fotboll.

Pär Leek från Virserum får nu chansen som allsvensk domare i fotboll.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-12-21 18:00

Målilla har en stark tradition av att fostra många duktiga domare, både i fotboll och bandy. 

I närliggande Virserum är det inte lika vanligt, utöver Marita Pettersson och några ytterligare. På senare tid har vi Pär Leek, som varit etablerad som assisterande domare på Superettan-nivå i ett par år. Nu blir han det i fotbollens absoluta finrum, Allsvenskan.

– Det känns riktigt bra. Efter att ha dömt i Superettan kände jag att jag ville ta ett steg till för att inte stanna i utvecklingen. Nu får jag möjligheten som ordinarie i Allsvenskan. Med tanke på den hårda konkurrensen så är jag glad och stolt att jag lyckades, säger 36-åringen, som är bördig från Virserum, men som i många år bott i Vetlanda. 

undefined
Här ses Pär Leek, till vänster, i en match i Superettan för några år sedan mellan Varberg och Ängelholm.

Hur kommer det sig att du får den här chansen?

– Jag har gjort testmatcher i Allsvenskan tidigare och dömt runt 160 matcher i Superettan. Nu känner väl de som bestämmer att jag är kvalificerad att bli en av 20 ordinarie assisterande. 

Han började att döma tidigt, på ungdomsnivå. Sen tog det fart på riktigt när han flyttade till Vetlanda som tonåring, för att gå på hockeygymnasium (!).

– Det var därför jag flyttade, sen valde jag fotbollen.

I många år kombinerade han också eget fotbollsspelande i Hvetlanda GIF och även Vetlanda FF med domarrollen. Till slut fick han välja.

Efter att ha länge ha varit huvuddomare, bytte han inriktning.

– Det gick bra som huvuddomare också och jag dömde på division två-nivå. Kanske att jag också hade kunnat ta ett steg till där, men Allsvenskan hade varit väl tufft.

När han väl provade på den assisterande rollen fick domarkarriären snabbt ytterligare en skjuts uppåt. 

– Det gick bra direkt och det kändes helt rätt, säger Leek. 

Hur är du som assisterande?

– När man är ny är det lätt att man inte riktigt har modet som krävs. Nu känner jag att jag verkligen vågar kliva fram och ta de tuffare bedömningarna och hjälpa huvuddomaren. Och att vara assisterande är mycket mer än att bara ta beslut om inkast och vinka för offside. Ju mer erfarenhet man får, desto mer trygg känner man sig också. 

undefined
Pär Leek från Virserum får nu chansen som allsvensk domare i fotboll.

Vad var det som lockade dig till att bli domare?

– Jag kände inom mig att jag hade egenskaper för att kunna leda en match och hantera spelarnas reaktioner. Spelförståelsen är en annan viktig del som jag hade med mig.

Han tycker också att rollen som domare betytt mycket för honom även på det personliga planet och inte bara rent sportsligt:

– Jag har inte alltid varit en ledartyp, utan det är något jag byggt upp under tiden. Jag har nog upplevts som ganska så tillbakadragen som person och inte varit den som kliver fram och syns. Det har inte varit naturligt för mig, men det har jag utvecklat och jag är oerhört tacksam för att jag vågar mer idag. Och det är något jag fått gratis genom fotbollen.

Sin första allsvenska match dömde han 2019, en match mellan Helsingborg och Kalmar. Sedan dess har det blivit ett antal till, men nästa år kommer det bli på en helt annan nivå, som ordinarie.

– Jag vet inte exakt hur många matcher jag kommer att få, men normalt sett brukar det bli 25 allsvenska matcher för de assisterande.

Utöver matcherna i sig, innebär det ofta många och långa resor. Som heltidsjobbande familjefar kan det ibland bli tufft att få allt att gå ihop.

– Det är inte det enklaste att få livspusslet på plats alla gånger, men jag har en förstående familj och arbetsgivare. 

Förra säsongen tog nyligen slut. En säsong som för Pär Leek inleddes 23 januari och slutade med kvalmatchen mellan GAIS och Dalkurd 5 december. Snart börjar en ny – då på den allra högsta nivån. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!