VM-domarnas nya utmaning: Måste tala engelska

I VM ska domarna för första gången i ett stort internationellt mästerskap förklara VAR-besluten för åskådare och tv-publik. Utmaningen? Alla domare kanske inte talar engelska.
–Det kommer sätta extra press på dig, säger Fifas domarbas Pierluigi Collina.

Svenske VM-domaren Tess Olofsson. Arkivbild.

Svenske VM-domaren Tess Olofsson. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2023-07-18 09:09

I början av juli meddelade Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att domarnas VAR-beslut i VM ska förklaras direkt av domarna för publiken på arenorna och hemma i tv-sofforna. Meningen är att det ska öka förståelsen över besluten.

Konceptet har användes tidigare i bland annat klubblags-VM i Marocko 2022 och i U20-VM i Argentina tidigare i år.

Men då domarna ska förmedla sina beslut på engelska kommer uppgiften inte bli lika enkel för alla.

– Jag vet inte om ni pratar spanska, grekiska eller vad ni pratar. Men om jag ber dig tala på ett annat språk än ditt modersmål kommer det sätta extra press på dig, säger Fifas domarbas Pierluigi Collina, på en presskonferens, riktat till domarna.

Kari Seitz, Fifas ansvarig för domarna inom damfotboll, berättade att ett helt träningsmästerskap arrangerats så att domarna kunnat öva på systemet.

– Vi bad dem (domarna) att kommunicera om de här sakerna – beslutet om straff eller offside, de exakta anledningarna till beslutet, vem som stod för överträdelsen och sen om de ville addera sina egna beskrivningar.

Han fortsätter:

– Vi vet att det är första gången de använder det och de lärde sig snabbt. Men det viktigaste för oss är besluten på planen.

– Det finns för- och nackdelar med allt. Efter VM kommer vi att diskutera och överväga vad som är bäst för framtiden. Men vi känner oss säkra över att det här kommer gå bra, säger Collina.

Fakta: Det här är VAR

VAR står för Video assistant referee och är ett domarsystem med videodomare i fotboll som utvecklades för att hjälpa huvuddomaren att döma rätt.

Systemet kan användas vid fyra olika typer av situationer: om det är ett korrekt mål, vid straffsituationer, om någon ska tilldelas ett rött kort eller om ett kort har tilldelats fel spelare.

VAR-kontrollrummet kontrollerar samtliga situationer som faller under nämnda kategorier. Om man upptäcker ett eventuellt felaktigt domslut kontaktas huvuddomaren, som då får möjlighet att se över sitt beslut antingen genom att gå på kontrollrummets linje eller genom att själv granska situationen på en skärm vid sidlinjen (så kallad On-field review, OFR). Huvuddomaren har också rätten att helt ignorera VAR-kontrollrummet.

VAR implementerades första gången i ett stort mästerskap i VM i Ryssland 2018. Flera fotbollsligor i Europa har sedan dess infört systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!