VM-förändringen som ska stoppa italienskt mygel

Årets VM-matcher är längre än någonsin tidigare. Tur det när lag som Italien står för motståndet. –De kommer inte att kunna hålla på och maska på samma sätt som de kanske har gjort förut, säger anfallaren Johanna Rytting Kaneryd.

Italiens Lisa Boattin med en inte helt otypisk italiensk gest mot domaren under VM-premiären mot Argentina.

Fotboll2023-07-28 11:37

Precis som under herrarnas fotbolls-VM i Qatar i vintras har det varit uppseendeväckande mycket tilläggstid i flera matcher under damernas VM.

Inför mästerskapet har domarteamen blivit tillsagda att vara särskilt noggranna med att ta tid på byten, målfiranden, videogranskningar med VAR och behandlingar av skadade spelare. De ska också hålla koll på tidsåtgången i samband med tilldömda utvisningar och straffar, och lägga till det i slutet på halvleken.

Under herr-VM var den genomsnittliga tilläggstiden elva minuter per match. I Sveriges premiär mot Sydafrika i söndags lade domarteamet till totalt tio.

– Vi spelar inte 90 minuter längre, vi spelar typ 100–105 minuter, säger backen Nathalie Björn.

De svenska spelarna gillar förändringen. Den gav till exempel ett visst lugn när Sverige jagade ett segermål i slutminuterna mot Sydafrika.

– Givetvis är det bra att det läggs till tid. När jag tittade på klockan i den 85:e så tänkte jag ”nu har vi en kvart på oss”, säger Olivia Schough.

Trasar sönder matchen

Förändringen välkomnas kanske extra mycket när ett lag som Italien nu väntar. Lördagens motståndare är ökända för sitt sätt att få spelrytmen att hacka. Elaka tungor skulle kanske till och med säga att de är experter på att maska.

– De är jätteduktiga på att kväva motståndaren, att ta bort rytmen och farten, att stänga ner. Det blir inte det man vill mot Italien, de har något kynne och en taktisk förmåga att trasa sönder matchbilder. Framför allt vid ledning. De är beredda att låta minuter försvinna här och var mest hela tiden, säger Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

Nathalie Björn beskriver Italien som "skitjobbiga" att möta. Därför är den extra tilläggstiden efterlängtad.

– Jag tycker att det är bra att man lägger till den extratiden, för det är skitstörigt att spela mot lag som vill spela på ett kryss till exempel, och från första minuten går det bara så otroligt långsamt, och man försöker få i gång tempot. Så jag tycker att det är bra, säger Björn.

Fusket med inkast

Anfallaren Johanna Rytting Kaneryd erkänner att det kan "brinna till" hos henne om motståndarna maskar.

– Det som är positivt nu är att det blir mycket tilläggsminuter. Att domaren är tydlig, att det inte funkar. Man får bara lita på det helt enkelt. Men det är lättare sagt än gjort, det är klart att man blir irriterad i stundens hetta, säger Rytting Kaneryd.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är en av de främsta förespråkarna till mer rättvist uträknad tilläggstid. Och det får gärna bli ännu hårdare bedömningar, om han får bestämma.

– Man har kommit så långt med teknologin att det borde kunna vara mycket mer rättvist när det gäller tid, med ett stoppur som ska kunna kolla exakt hur det är, säger Gerhardsson.

– Någonting annat som har varit är fuskandet med inkast. Man kan tycka att det inte är någon större fara. Men om man flyttar fram 15 meter, och har en långkastare, så kommer man 15 meter längre in. Det är kanske egentligen detaljer, men varför kan inte det få vara viktigt? Det kan inte vara svårt att rätta till det.

Nathalie Björn, till vänster, tycker att Sveriges kommande VM-motståndare Italien är "skitjobbiga" att möta.
Fakta: Tidigare möten med Italien

Sverige och Italien har mötts 24 gånger genom åren. Det har resulterat i 15 segrar för Sverige, fyra för Italien och fem matcher har slutat oavgjort.

Målskillnaden är 43–16 i svensk favör.