VM-lag kan kastas ut – här är bakgrunden

En potentiell skandal skakar fotbollsvärlden. Två månader före VM kan premiärlaget Ecuador slängas ur turneringen. Här är det du behöver veta om Byron Castillo-affären.

Byron Castillo är colombian, hävdar det chilenska fotobollsförbundet. Arkivbild.

Byron Castillo är colombian, hävdar det chilenska fotobollsförbundet. Arkivbild.

Foto: Lynne Sladky/AP

Fotboll2022-09-16 05:45

+ Vem påstår vad?

Chile, som inte kvalade in till VM i Qatar, påstår att den ecuadorianska landslagsspelaren Byron Castillo egentligen är colombian och att Ecuador mörkat det. Om det stämmer kan tabellen räknas om på ett sådant sätt att Chile kliver upp tre placeringar och därmed tar Ecuadors plats i VM-slutspelet. Detta då Castillo, till vardags i mexikanska León, spelade i matcherna mot Chile, men inte mot Peru och Colombia som slutade högre upp i tabellen.

+ Vad har hänt hittills?

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har avslagit Chiles begäran vid ett tidigare tillfälle. Anledningen är att Castillo har ett pass som är utfärdat av ecuadorianska myndigheter, något som enligt Fifa inte kan ifrågasättas. Beslutet överklagades och de senaste dagarna har det rapporterats om nya bevis.

The Athletic skriver att det chilenska förbundet säger sig ha "övertygande bevis" för att Castillo, som deltog i 8 av Ecuadors 18 kvalmatcher, är född i Colombia och att hans ecuadorianska papper är förfalskade.

Daily Mail rapporterar om en ljudinspelning som tycks styrka detta där en fyra år gammal konversation mellan Castillo och internutredare från det ecuadorianska förbundet kan höras.

Där uppger Castillo att han är född 1995, snarare än 1998 som det står i hans pass. Castillo kallar sig även för ett annat namn än det han använt i Ecuador. Ecuador ska därefter ha hjälpt till att mörka Castillos colombianska ursprung. Tidningen har även publicerat läckta dokument på vad som sägs vara ett äkta colombianskt födelsebevis och ett fejkat ecuadorianskt.

+ Vad händer nu?

Fifas överklagandenämnd har kallat Byron Castillo till förhör.

Oavsett utfall kan beslutet komma att överklagas till idrottens skiljedomstol Cas, som då måste hantera ärendet skyndsamt eftersom VM startar om drygt två månader.

+ Vilket lag kan få Ecuadors plats?

Ecuador spelar premiärmatchen i VM, mot värdlandet Qatar, så en ersättare måste hittas snarast om landet diskvalificeras.

Bäst till ligger Chile eller Peru, beroende på hur man räknar. Peru knep fjärdeplatsen, precis bakom Ecuador, och fick således spela playoff där man dock föll mot Australien. Om Ecuadors resultat helt stryks blir Peru ny tabelltrea i det sydamerikanska kvalet och får spela VM.

Går Fifa på Chiles linje, och diskvalificerar Ecuador från matcher där Castillo spelat, är det i stället Chile som kliver upp som grupptrea och tar VM-platsen.

+ Vilka konsekvenser kan det bli för VM?

Fifa vill troligtvis att anklagelserna mot Ecuador visar sig sakna grund. Biljetter till premiären den 20 november är redan sålda och Ecuador har fått ett antal biljetter tilldelade till landets supportrar. Om Ecuador byts ut mot ett annat lag måste ett beslut fattas kring de biljetter som sålts till Ecuadorianska fans. Ska de ogiltigförklaras för att göra plats för chilenska eller peruanska fans eller ska fansen själva få välja om de vill lämna tillbaka dem?

Dessutom trycks mängder av pr-material inför mästerskapet som blir oanvändbart om Ecuador diskas.

+ Har något liknande hänt tidigare inför ett fotbollsmästerskap?

Ja, det är i alla fall inte första gången ett lag kastas ut ur ett mästerskap. Inför EM 1992 uteslöts Jugoslavien på grund av inbördeskriget i landet. Danmark fick den vakanta platsen – och vann till slut hela turneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!