Tanken var att lagkaptenerna i England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz skulle bära bindeln, som förutom texten "One Love" pryds av ett flerfärgat hjärta och siffran, i VM-matcherna.
Men efter att Fifa sagt att det inte är tillåtet, och att man hotar att utdela sportsliga straff till dem som inte följer direktiven, viker sig de sju nationerna.
Sverige med i kampanjen
"Fifa har varit väldigt tydligt med att man kommer att dela ut sportsliga straff om våra lagkaptener bär armbindlarna på planen. Som nationsförbund kan vi inte sätta våra spelare i en sådan position att de riskerar sportsliga straff, som exempelvis varningar, så vi har därför bett våra lagkaptener att inte bära bindlarna i VM-matcher", skriver länderna i uttalandet enligt BBC.
"Vi skrev till Fifa i september och meddelade vår önskan att bära 'One Love'-bindeln för att aktivt stötta inkludering inom fotbollen, men fick inget svar. Våra spelare och ledare är besvikna, de är stora förespråkare av inkludering och kommer att visa sitt stöd på andra sätt".
"One Love"-kampanjen startades i Nederländerna 2020, för att främja mångfald, och innefattar ett stort antal lag, både klubbar och landslag. Förutom de sju europeiska VM-lagen har även Sverige och Norge ställt sig bakom. Det svenska herrlandslagets lagkapten Victor Nilsson Lindelöf bar bindeln i förra veckans landskamper mot Mexiko respektive Algeriet, och detsamma gjorde damlandslagets Magdalena Eriksson i landskampen mot Australien nyligen.
Fifa: Vi är inkluderande
Englands Harry Kane, Wales Gareth Bale, Tysklands Manuel Neuer och Nederländernas Virgil van Dijk har alla sagt att de vill bära bindeln även om det innebär något slags påföljd. Men deras nationsförbund drar alltså gränsen vid hot om sportsliga repressalier.
"Vi var beredda att betala de böter som normalt följer brott mot regler kring utrustning, och kände en stark vilja att bära armbindeln. Men vi kan inte utsätta våra spelare för risken att bli varnade eller att till och med beordras att lämna planen", skriver länderna.
Fifa har i stället lanserat egna kampanjer tillsammans med en rad FN-organ för att belysa frågor som "alla kan ställa sig bakom".
"Fifa är en inkluderande organisation som vill använda fotbollen för att främja samhället genom att stötta en god och legitim sak. Men det måste göras inom tävlingsbestämmelsernas regelverk, vilket alla känner till", skriver Fifa i ett pressmeddelande.