Wålemarks drömdebut fixade Häckens storseger

Det var hans första allsvenska match från start. Patrik Wålemark hade sin vänsterfot med i Häckens fyra första mål mot Elfsborg. –Det var så nära den perfekta matchen man kan komma, säger 18-åringen efter 6–0-segern.

Häckens Patrik Wålemark grattas efter sitt mål (1-0).

Fotboll2020-07-16 21:15

Patrik Wålemark jublade redan vid tiotiden på morgonen när han satt hemma och skulle äta frukost. Tränaren Andreas Alm ringde och berättade att Patrik skulle få spela från start eftersom Jasse Tuominen hade blivit sjuk.

– Jag var ganska nyvaken då. Men jag blev skitglad och sprang runt i hela huset. Sen blev jag lite nervös och så, men det är väl naturligt.

Det syntes inte på planen. Killen som ifjol spelade division 2-fotboll med Qviding dribblade oblygt, yvigt och framgångsrikt med sin vänsterfot.

20 overkliga minuter

Och under 20 nästan overkliga minuter i slutet av första halvlek och början av andra hade Wålemark uppvisning och låg bakom fyra mål.

Först en hård och skruvad frispark i krysset, efter att han själv blivit fälld i en av alla dribblingar.

– En väldigt bra träff. Jag fick den precis där jag ville ha den, det var inga problem. Det var inte planerat att jag skulle ta den. Men jag var het och den satt bra.

Några minuter senare slog han en precisionshörna som Gustav Berggren nickade in 2–0 på.

– Det var också en perfekt hörna egentligen. Vänsterfoten, den var bra idag, summerar Patrik Wålemark.

Efter paus sköt han ett välplacerat markskott som Elfsborgs inbytte målvakt Mathias Lönne Dyngeland tvingades lämna retur på. Alexander Söderlund skickade in 3–0.

Fyra minuter senare ryckte Wålemark in i straffområdet, vaggande och dribblande, och blev fälld av Simon Strand. Daleho Irandust lekte in straffsparken för 4–0.

Klev av med kramp

Så dags hade Patrik Wålemark krampkänningar. Men han hade gjort tillräckligt under en timme och klev av.

– Min vad drog ihop sig lite. Det är inte så konstigt när jag inte har spelat en hel match på länge, utan bara gjort lite inhopp på tio minuter och så.

– Patrik är topp-tre i allsvenskan på att skjuta med vänstern i de lägena, säger Andreas Alm.

TT: Hur imponerad var du av hur han tog sig an uppgiften att bli inkastad i startelvan så här?

– Jag är lite bortskämd med Patrik. Jag har sett det förut. Sen kanske man borde vara mer imponerad som tränare när han gör det i allsvenskan i sin startdebut. Men han har gjort det så många gånger så att vi vet vad han kan.

Patrik är andra allsvenska generationen Wålemark. Pappa Jens spelade i högsta serien för Gais och Örgryte. Farbror Jörgen var allsvensk spelare för Elfsborg och moderklubben Ljungskile.

18-årige Patrik hade en tydlig plan för hur han skulle fira succématchen:

– Hem. Äta. Sova.

Elfsborg åkte på sin första förlust i årets allsvenska. Gästerna började bra, men målvakten Tim Rönning tvingades till ett tidigt byte efter att ha haft problem med synen och fått en migränattack.

– En match att kasta i papperskorgen, säger tränaren Jimmy Thelin.