Wendt ordnade blåvit seger i ångestmötet

Oscar Wendt har haft det tufft efter återkomsten till IFK Göteborg. Men när det äntligen släppte var det desto viktigare. Wendt gjorde båda målen i 2–0 segern i bottenmötet mot Örebro. –Det bubblar till ordentligt i kroppen, säger han.

Oscar Wendt blev stor hjälte i 2–0-segern.

Fotboll2021-10-17 19:31

IFK Göteborg låg på kvalplats, Örebro strax nedanför. Att det var nervös och spänd stämning inför bottenmötet är ingen överdrift.

Det gällde säkert också för Oscar Wendt.

Veteranen återvände i somras till IFK Göteborg efter 15 år i FC Köpenhamn och Borussia Mönchengladbach. Men vänsterbacken, som fyller 36 på söndag, har haft ett några tuffa första månader med såväl skadebekymmer och covid-19 som en del svagare prestationer.

Nu tog han lite revansch för det.

– Jag ska inte sticka under stol med att det är skönt att göra mål. Givetvis. När man ser bollen gå in, framför allt det första, är det klart att det bubblar till ordentligt i kroppen, säger tvåmålsskytten.

– Men med all respekt för det, det allra viktigaste var att vi vann.

"Drog en mittbena"

Sedan pandemirestriktionerna släppt kunde IFK Göteborg till slut flytta hem till Gamla Ullevi igen, efter att ha spelat enbart på det större Ullevi några hundra meter bort hittills.

Det var en inflyttningsfest som Örebro, i akut poängnöd, säkert gärna hade förstört. Men det var aldrig riktigt nära.

I stället fick Oscar Wendt och IFK Göteborg fira en efterlängtad trepoängare efter fyra raka förluster.

"Blåvitt" tog kommandot från start och radade upp anfall under den första halvleken, där inte minst Hosam Aiesh på högerkanten briljerade.

Men det var först med två minuter kvar som utdelningen på det massiva övertaget kom, när Göteborg fick frispark precis utanför straffområdesgränsen.

Tobias Sana ställde sig till rätta. Men det var Oscar Wendt som klippte till, över huvudena på några duckande lagkamrater och upp i nättaket i bortre krysset.

– Vi hade ju våra gubbar som förlängde muren, som jag tror tog bort lite extra sikt. De duckade fint, så jag drog väl en mittbena på någon och så satt den fint, säger han.

"Någon typ av plan"

Den nya Örebrotränaren Marcus Lantz har gnuggat försvarsspel under sin första vecka på jobbet och satsade på en trebackslinje mot Göteborg.

Men en hel halvlek nästan utan anfallsspel var förstås inte tanken.

– Vi hade någon typ av plan, men vi har bara jobbat ihop i fem dagar, säger Lantz efteråt.

– Vi blev bara stående och blev bombarderade med inlägg och hörnor och allt vad det är.

Örebro lyfte laget efter pausen och fick också till en liten slutforcering i jakten på en kvittering.

På tilläggstid var det dock i stället IFK Göteborg som fick de bästa chanserna.

Och med bara sekunder kvar kom "Blåvitt" i ännu ett anfall och Oscar Wendt blev tvåmålsskytt. Och då är det inte lätt för motståndarna, konstaterar Marcus Lantz.

– Gör Oscar Wendt två mål i en match då är man helt chanslös att vinna, avslutar han.