Wiegman hedrade sin syster efter EM-guldet

För andra mÀsterskapet i rad har Sarina Wiegman lett sitt lag till EM-guld. Efter matchen syntes Englands förbundskapten pussa sitt armband. Gesten gjorde hon för att hedra sin syster, som gick bort strax före turneringen.

Sarina Wiegman med EM-bucklan.

Sarina Wiegman med EM-bucklan.

Foto: Leila Coker/AP/TT

Fotboll2022-08-01 05:45

För andra EuropamÀsterskapet i rad har Sarina Wiegman lett sitt lag till EM-titeln. 2017 var hon förbundskapten för NederlÀnderna nÀr man bÀrgade EM-guldet pÄ hemmaplan.

Nu, fem Är senare, har hon gjort det igen. Denna gÄng med England.

– Vad vi har gjort Ă€r otroligt. Jag visste att vi hade England bakom oss, det sĂ„g vi nĂ€r vi kom till arenan. Hela turneringen har vi haft sĂ„ mycket stöd frĂ„n vĂ„ra supportrar. Jag Ă€r sĂ„ stolt över vĂ„rt lag. Om nĂ„gra dagar kommer vi nog förstĂ„ vad vi har gjort, sĂ€ger Wiegman pĂ„ presskonferensen efter 2–1-segern.

"VĂ€ldigt stolt"

NÀr Wiegman vann EM-guld med NederlÀnderna för fem Är sedan var hennes syster med och hejade pÄ henne. Den hÀr gÄngen var hon inte det.

Wiegmans syster avled strax före mÀsterskapet. Och efter slutsignalen syntes förbundskaptenen pussa sitt armband.

– Jag pussade det hĂ€r lilla armbandet som var min systers som gick bort under förlĂ€gret (inför EM), sĂ€ger Wiegman.

– Hon skulle ha varit hĂ€r. Hon gick pĂ„ varje match och hon hade varit vĂ€ldigt stolt över mig och jag var vĂ€ldigt stolt över henne, sĂ€ger hon.

England vann finalen med 2–1 efter det att Chloe Kelly avgjort i förlĂ€ngningen. GlĂ€djen visste, inte helt ovĂ€ntat, inga grĂ€nser. I samband med Wiegmans presskonferens stormade laget in och sjöng "football is coming home".

Ella Toone, som gjorde 1–0-mĂ„let med en elegant lobb, berĂ€ttar att EM-segern Ă€r det bĂ€sta hon har varit med om.

– Det var otroligt. Jag började grĂ„ta, sĂ€ger hon.

Inför och under turneringen har laget pratat mycket om hur mycket de vill inspirera nationen och de yngre. Det kÀnner spelarna att man har lyckats med.

– Vi Ă€r sĂ„ stolta. Vi vill inspirera nĂ€sta generation och det har vi gjort. Damfotbollen blir större och större, sĂ€ger hon.

"Fotbollens hem"

Nu hoppas hon att publiken som har följt landslaget under sommaren kommer att fortsÀtta att följa damfotbollen i landet.

– Jag vill tro det. Jag tror att mĂ„nga har blivit kĂ€ra i damfotboll under sommaren. Förhoppningsvis kan vi ha mycket mer fans i klubbfotbollen som vill vara med pĂ„ vĂ„r resa, sĂ€ger Toone.

Landslagskollegan Georgia Stanway vill att hajpen kring landslaget ska fortsĂ€tta och hon vill spela igen pĂ„ Wembley. GĂ€rna inför en sĂ„dan publik, 87 192 Ă„skĂ„dare, som det var under finalen.

– Det hĂ€r Ă€r fotbollens hem. Vi vill fylla lĂ€ktarna och ha sĂ„ mycket folk som möjligt. Vi vill att folk stanna kvar hos oss. Det hĂ€r Ă€r bara början, sĂ€ger Stanway.

Fakta: Englands EM genom Ă„ren

2022: MĂ€stare.

2017: Ut i semifinal.

2013: Ut i gruppspelet.

2009: TvÄa.

2005: Ut i gruppspelet.

2001: Ut i gruppspelet.

1997: Kvalade inte in.

1995: Semifinal.

1993: Kvalade inte in.

1991: Kvalade inte in.

1989: Kvalade inte in.

1987: Fyra.

1984: TvÄa.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!