"Windy Wellington" en faktor i VM-premiären

Kosovare Asllani är en spelare som står upp när det blåser, säger Magdalena Eriksson. Tur det, med tanke på vädret. Wellington, där Sverige spelar VM-premiär på söndag, är världens blåsigaste stad. –Det handlar om att vara extra på tårna, säger Eriksson.

Det var täckjackor på för Elin Rubensson, Amanda Ilestedt, Zecira Musovic och Fridolina Rolfö när de besökte ett vindpinat Wellington Regional Stadium, Sveriges premiärarena i VM, på lördagen.

Det var täckjackor på för Elin Rubensson, Amanda Ilestedt, Zecira Musovic och Fridolina Rolfö när de besökte ett vindpinat Wellington Regional Stadium, Sveriges premiärarena i VM, på lördagen.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-22 20:05

Håll i hatten om du ska se Sveriges VM-premiär på plats. "Windy Wellington" är ökänt för sin snålblåst, och de svenska spelarna är inställda på att det kan påverka söndagens match mot Sydafrika i den nyzeeländska huvudstaden.

– Som fotbollsspelare vet man alltid att vind är den värsta väderleken. Regn spelar inte så stor roll, men vind kan påverka vårt sätt att spela. Det är något som vi kommer att behöva läsa av direkt, säger Kosovare Asllani.

Blåsigt minne

Asllani, som bär kaptensbindeln i premiären eftersom Caroline Seger inleder på bänken, är dock inte orolig. Den svenska truppen har varit på plats i Wellington i två veckor och vet vilka vindbyar som kan vänta.

– Vi har fått känna av det, både på fasta situationer och på träningarna. Det är något som vi har blivit vana vid och som vi räknar med kommer vara i morgon, säger Asllani.

Sverige har också varit med om det förr. I en bortalandskamp mot Skottland 2021 gick det knappt att få till något vettigt spel på grund av den kraftiga blåsten.

– Det påverkar kanske framför allt när det gäller insparkar och sådant. Jag minns när vi mötte Skottland borta, det var det värsta jag har varit med om. Man kom knappt ur straffområdet med insparkarna. Sådana delar kan påverka, helt klart.

Asllanis expertis

Ett sätt att lösa problemet är att spela mer längs marken. När det gäller höga långbollar från motståndarna måste dock den svenska backlinjen vara redo. Annars kan man lätt bli ställd av kastvindar som tar tag i bollen.

– Det handlar om att vara extra på tårna och täcka upp för varandra, och förstå att vinden kan föra i väg bollen eller kan få den att stanna. Men det är egentligen så vi går in i alla matcher, vi är förberedda på att allting kan hända. Men det blir extra påtagligt när det är vind, och det handlar bara om att anpassa sitt spel efter det, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Redan före avspark gäller det att vara på hugget. Att få välja sida, så att man får spela med medvind, kan bli avgörande. Och Peter Gerhardsson har ett ess i rockärmen:

– Kosovare Asllani är bra på sten, sax, påse, säger Gerhardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!