Wow, Agnes nätade mot landslagsikonen: "Var speciellt"

Fotbollslivet leker för Agnes Karlsson från Vimmerby. Men ett fyra dagar långt landslagsläger i förra veckan och ett retligt poängtapp för favoritlaget Liverpool mot Manchester United gör att hon inte är helt på topp när Sporten fick tag i henne på söndagskvällen. "Jag är ganska trött efter fyra dagars läger, men jag fick i alla fall göra mål på Hedvig Lindahl i en träningsmatch", säger Agnes.

Agnes Karlsson gjorde mål på Hedvig Lindahl i förra veckan och ska snart åka till Liverpool och se Virgil van Dijk spela.

Agnes Karlsson gjorde mål på Hedvig Lindahl i förra veckan och ska snart åka till Liverpool och se Virgil van Dijk spela.

Foto: Arkiv/TT Bild

Fotboll2024-04-08 07:00

Agnes Karlsson har etablerat sig i F18-landslaget och spelat sex landskamper så här långt. Förra veckan ägnade hon påsklovet från studierna på fotbollsgymnasiet i Linköping åt ännu mera fotboll.

Eller rättare sagt ett fyra dagar långt läger på Bosön.

– Det är alltid kul att komma iväg och träna och umgås med laget, men det tar på krafterna. Jag kände mig helt slut i lördags, därför fick jag tacka nej till att vara med i LFC:s sista träningsmatch mot AIK. Det var synd, men man måste vara klok och lyssna på kroppen i de lägena.

De två andra Vimmerbytjejerna i Linköpings FC, Tyra Andersson och Jonna Eriksson, fick istället chansen att börja på bänken mot AIK i en match som slutade 1–1.

undefined
Hedvig Lindahl stod i mål för Eskilstuna när Agnes Karlsson gjorde mål.

En del av landslagssamlingen var dubbla träningsmatcher mot Eskilstuna United och Djurgården. Agnes stack ut en hel del i den första mot Eskilstuna.

– Vi vann med 3–2 och jag gjorde både mål och assist. Tidigare landslagsmålvakten Hedvig Lindahl stod för Eskilstuna så det var speciellt att få göra mål på henne, sa Agnes som spelade en halvlek.

– Sedan fick jag spela ytterligare en halvlek mot Djurgården och då satt den första matchen i benen. Det var inte meningen att jag skulle spela båda, men vi åkte på en del skador och var lite kort om folk. Vi vann med 5–2.

Vad fokuserade ni på under träningarna?

– Det blir mycket jobb på att få ihop spelare i olika konstellationer. Sedan hade vi ett pass med fokus på speluppbyggnad och ett annat med avslut. Det är roliga och välplanerade träningar utifrån hur hård belastning som vi tål.

Under samlingen hade gruppen även roligt vid sidan av planen. Ett moment som Agnes gillade var en variant på TV-programmet "Bäst i Test".

– Vi har en isländsk målvaktstränare så jag fick försöka lista ut vad hon sa på isländska. Det var väldigt klurigt, men roligt, säger hon med ett skratt. 

Nästa landslagssamling sker i månadsskiftet maj/juni. Då är det dubbla landskamper mot Danmark som står på menyn.

– Det blir i Kristianstad och det ska bli kul att spela landskamp på hemmaplan, om jag nu kommer med i truppen.

Landslaget har även en trenationsturnering i juli inplanerad. Då står Island och Norge för motståndet.

Innan dess har Agnes mycket annat att se fram emot. Redan på lördag spelar LFC premiär i Damallsvenskan borta mot Brommapojkarna. 

– Jag tränar med A-laget och har varit med på ett par matcher på försäsongen. Mot Kristianstad förra helgen fick jag hoppa in sista 10 och hade ett farligt läge. Jag hoppas på att bli uttagen till A-laget under säsongen och få chanser att visa vad jag går för.

undefined
Virgil van Dijk är Agnes Karlssons idol. Om en knapp månad ska hon se honom spela när Liverpool tar emot Tottenham.

En match som hon inte kan spela är LFC:s möte med Rosengård hemma den 5:e maj. Då väntar en annan häftig fotbollsupplevelse.

– Det har varit en dröm för mig att få åka med pappa Peter och brorsan Alex till Anfield och se Liverpool spela och nu blir den av. Vi ska se matchen mot Tottenham.

Vem är favoritspelaren?

– Det är Virgil van Dijk. Han är häftig att se med sin pondus ute på planen. Men det blir ju stort att se en av de sista matcherna med Jürgen Klopp också. Sedan hoppas jag att titelstriden lever, men det var jobbigt med poängtappet mot Manchester United. Liverpool var överlägsna i första och borde ha avgjort då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!