Zidane om mästarfirandet: "Konstigt för alla"

Tre års väntan är över – Real Madrid är åter spanska ligamästare i fotboll. Detta står klart efter 2–1-seger hemma mot Villarreal. –Det är fantastiskt. Det spelarna har gjort är otroligt, jag är mållös, säger tränaren Zinedine Zidane, som berättar att han värderar ligatiteln högre än Champions League.

Karim Benzema, höger, visade vägen för Real Madrid i segern mot Villarreal.

Karim Benzema, höger, visade vägen för Real Madrid i segern mot Villarreal.

Foto: Bernat Armangue

Fotboll2020-07-16 23:10

Två år i följd har Real Madrid tvingats se på när ärkerivalen Barcelona lyft segerpokalen i Spanien.

Men efter att ha besegrat Villarreal med 2–1 hemma på klubbens reservlagsarena Estadio Alfredo Di Stéfano är ligatiteln åter i "Los Blancos" ägo, för första gången sedan 2017.

Trepoängaren var den spanska gigantens tionde i följd sedan ligan återupptogs efter det tre månader långa coronauppehållet.

– Vi har vunnit tio matcher i rad och för det ska vi ha en eloge. Det har varit en konstig säsong, men vårt mål har varit tydligt: att vinna varje match, säger lagkaptenen Sergio Ramos till spansk tv.

1–0 ordnade Karim Benzema efter en knapp halvtimme. Framspelad av kroaten Luka Modric prickade den franske anfallaren bollen mellan benen på Villarreal-målvakten Sergio Asenjo och vidare in i nätmaskorna.

Kaos vid straff

Med kvarten kvar på matchuret fördubblades sedan ledningen – och det på ett högst osedvanligt vis.

Efter att ha erövrat bollen på offensiv planhalva rusade Sergio Ramos framåt in i straffområdet – och föll till marken. Men trots att reprisen inte visade någon tydlig förseelse från mittbacken Sofian Chakla fick Real Madrid straffspark efter att situationen VAR-granskats.

Och det var då den riktiga förvirringen uppstod.

Ramos klev som vanligt fram för att ta hand om straffen, men den här gången valde han att passa bollen i sidled till en framstörtande Benzema som tryckte bollen i mål med bredsidan. Problemet var bara att fransmannen gått för tidigt, innan Ramos vidrört bollen. Efter detta fick Real Madrid en ny chans att slå straffen, och när det i stället var Benzema som klev fram satt bollen direkt i mål, hans 21:a för säsongen.

34:e ligatiteln

Villarreal stack emellan med en reducering till 1–2 genom Vicente Iborra, men Real Madrid höll undan.

Trepoängaren innebär att avståndet till tvåan Barcelona, som överraskande föll hemma mot Osasuna med 1–2, är sju poäng bakom med en omgång kvar – och att den 34:e ligatiteln för mesta mästarna Real Madrid därmed är i hamn.

– Vi tvivlade aldrig – och det visade vi på planen, säger Ramos som efteråt fick lyfta ligatrofén inför tomma läktare.

– Det här är belöningen för allt jobb som vi har lagt ner. Jag är mycket glad över att vinna titeln.

Firandet inställt

Real Madrids tränare Zinedine Zidane värderar segern högre än alla de tre Champions League-titlar som han har skördat med laget.

– Champions League är Champions League, men jag blir gladare av La Liga, eftersom La Liga är vad allt handlar om, säger han till spansk tv enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är den andra La Liga-titeln som Zidane får fira som tränare för Real Madrid. Han var även med vid den senaste ligatiteln 2017, men är ödmjuk inför sin egen betydelse för vinsten.

– Det är spelarna som har kämpat för det här. Det är klart att jag har gjort min del, men det är de som har trott på det de har gjort, säger han.

Det traditionella firandet vid Cibelesfontänen i centrala Madrid är inställt på grund av den pågående pandemin. Laget får fira utan busskortege och hyllningar från tusentals fans.

– Det är konstigt för alla. Vi skulle ha velat möta fansen vid Cibeles, men det var inte meningen att det skulle bli så. Jag är dock säker på att alla är glada hemma i sina bostäder i kväll, säger Zidane.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!