Ziyech avgjorde – Chelsea till CL-kvartsfinal

Klassmålet av Oliver Giroud lade grunden. I returen sköt Hakim Ziyech Chelsea vidare till kvartsfinal i Champions League, efter totalt 3–0 mot Atlético Madrid. Titelförsvarande Bayern München är också vidare efter 2–1 (6–2) mot Lazio.

Chelseas Hakim Ziyech jublar efter segermålet mot Atlético Madrid.

Fotboll2021-03-17 23:01

Oliver Giroud stod för ett riktigt delikat mål, en akrobatisk bakåtspark, när han avgjorde första mötet med Atlético Madrid – som på grund av coronapandemin spelades i Bukarest – men i returen fick fransmannen inte plats i Chelseas startelva.

I stället valde tränaren Thomas Tuchel att satsa på en offensiv spets med Kai Havertz, Timo Werner och Hakim Ziyech.

Ziyech avgjorde

Ett lyckosamt drag, visade det sig, då trion var inblandad i 1–0-målet i den 34:e minuten.

Fullträffen kom efter en blixtsnabb kontring. Chelsea vann bollen på egen planhalva, Havertz lade ut den till Werner och sedan spelade den tyske stjärnan fram Ziyech till ledningsmålet på Stamford Bridge i London.

"Efter tio minuter hade vi kontroll och spelade vårt spel. Vi gjorde det bra, och de skapade inte så mycket. Vi kan vara nöjda med vår match", säger Ziyech enligt uefa.com.

"Det var ett viktigt mål och jag har väntat länge på det."

Målet gav Chelsea ett rejält grepp om åttondelsfinalen. Tuchels manskap slog dock inte av på farten, spelade utmärkt fotboll i perioder och skapade flera lägen för ytterligare mål, men det var först i slutet, i 94:e minuten, som inhopparen Emerson fick dit 2–0-målet (totalt 3–0).

Atlético Madrids lilla chans till slutforcering försvann när Stefan Savić blev utvisad efter en armbåge mot Antonio Rüdiger i den 82:a minuten.

Segern innebär att Chelsea, som vann Champions League säsongen 2011–2012, har säkrat fortsatt kamp mot storklubbarna om att få lyfta pokalen på finalarenan i turkiska Istanbul i maj.

Lewandowski i målform

Även Bayern München är klart för kvartsfinal.

Den regerande Champions League-mästaren fick med sig hela 4–1 från bortamatchen mot Lazio, ett resultat som i högsta grad påverkade returmötet i München.

Men den tyska storklubben var målhungrigt ändå – och då kanske framför allt Robert Lewandowski.

Anfallaren gjorde säsongens 39:e mål i säsongens 35:e match när han satte 1–0 på straff i den 33:e minuten.

Eric Maxim Choupo-Moting var kylig i friläget mot målvakten Pepe Reina och ökade på till 2–0 i den 73:e minuten. Nästan tio minuter senare reducerade Lazios Marco Parolo till 1–2.

På fredag i schweiziska Nyon lottas fortsättningen av Champions League-spelet, och 6–7 april drar kvartsfinalerna i gång.

Fakta: Så fortsätter Champions League

Klara för kvartsfinal: Bayern München, Chelsea, Dortmund, Liverpool, Manchester City, Paris Saint-Germain, Porto, Real Madrid.

Fredag: Lottning av kvartsfinaler och semifinaler.

Kvartsfinaler: 6–7 april och 13–14 april.

Semifinaler: 27–28 april och 4–5 maj

Final: 29 maj i Istanbul, Turkiet.