Zlatan hyllar kritiserad VM-arrangör: "Tio poäng"

Zlatan Ibrahimovic hyllar Qatar, VM-arrangören som kritiserats för att inte respektera mänskliga rättigheter. –Fantastiskt. Det var hur grymt som helst, säger 41-åringen som besökte Qatar med sin familj under mästerskapet.

Zlatan Ibrahimovic under presskonferens på Friends arena.

Zlatan Ibrahimovic under presskonferens på Friends arena.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-03-21 13:51

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget för första gången på knappt ett år. I mars förra året var han med när Sverige förlorade mot Polen i det avgörande playoffmötet till VM-slutspelet i Qatar.

Under VM åkte Ibrahimovic till Qatar för att se finalen mellan Argentina och Frankrike den 18 december på plats på Lusail-stadion tillsammans med sin familj. På tisdagens presskonferens under Sveriges EM-kvalsamling fick 41-åringen frågor om sin VM-upplevelse.

"Qatars system funkar"

– Fantastiskt. Det var hur grymt som helst. Vi, jag och familjen, var där i två dagar. Organisationen: tio poäng. Upplevelsen: tio poäng. Matchen (finalen): tio poäng. Publiken: tio poäng. Maten: tio poäng. Resan: tio poäng. VM: tio poäng. Allt var tio poäng, säger Zlatan Ibrahimovic.

Milans svenske anfallsveteran tog sedan en retorisk paus, lyfte på ögonbrynen och rörde på huvudet i en gest mot reportern som ställde frågan.

– Vad ville du höra? Någonting annat?

Reportern ramade in Ibrahimovics svar utifrån att Qatar anklagats för brott mot mänskliga rättigheter och ställde ytterligare en fråga kring hur anfallsveteranen ser på landet och VM.

– Tio poäng, replikerade Ibrahimovic.

Till SVT utvecklade han sina svar kring Qatar.

– Jag tror man har gett möjligheter att få jobb. Sen hur de behandlat dem, jag har inte varit på plats och sett så jag kan inte bedöma och svara på de frågorna, säger Zlatan Ibrahimovic till SVT och fortsätter:

– Qatar som land, jag tror att det är ett system som funkar. Finns det droger? Nej. Finns det kriminalitet? Nej. I Sverige finns det kriminalitet? Ja väldigt mycket. Droger? Ja. Qatars system funkar. Det svenska systemet? Det funkar men om det funkar till hundra procent, det vet jag inte.

Andersson åkte inte

Svenska fotbollförbundet (SvFF) uttryckte 2021 att de tyckte att det var fel att Qatar fick VM 2022, ett beslut som togs av Internationella fotbollsförbundet (Fifa) 2010. Under vinterns VM-slutspel valde herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson att inte åka dit. SvFF företräddes på plats av bland andra ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– För mig personligen en markering att inte åka, sade Janne Andersson på en presskonferens inför Nations League-mötet med Serbien i september i fjol och fortsatte:

– Är det världens största evenemang i fotboll borde svensk fotboll vara representerad, precis som media säkert kommer att vara representerad och så vidare. Sedan tycker jag att signalvärdet ... om jag inte måste åka, för det måste jag inte, finns det andra som kan göra det.

Zlatan Ibrahimovic under herrlandslagets tisdagsträning på Friends arena i Solna.
Zlatan Ibrahimovic under herrlandslagets tisdagsträning på Friends arena i Solna.
Fakta: Kritiken mot fotbolls-VM i Qatar

Efter att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) i december 2010 beslutat att utnämna Qatar som värd för herrarnas VM-slutspel 2022 och den extrema värmen i landet tvingat fram en flytt av mästerskapet till vinterhalvåret hamnade allt annat än fotboll i fokus.

Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och människorättsorganisationen Amnesty Internationals larm om gästarbetare som dog under byggnationerna av VM-arenor var återkommande.

I takt med att mästerskapet i månadsskiftet november-december närmade sig hade de kritiska rösterna blivit fler, och allt mer högljudda. Under kvalet till mästerskapet protesterade stjärnor som norske anfallaren Erling Braut Haaland och svenska damlandslagets Magdalena Eriksson och en bojkott av VM diskuterades på flera håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!