Det var i början av juni som tingsrätten kom med sin dom mot den tidigare allsvenske fotbollsspelaren. Spelaren friades helt från anklagelsen om tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk fotbollsmatch våren 2019.
Även om det med "viss sannolikhet" är så att elitspelaren har fått ett lån på 300 000 kronor för att ta ett gult kort, saknas det stödbevis för en fällande dom, skrev tingsrätten i sin dom. Tingsrätten anser att det inte var tydligt bevisat hur den misstänkte matchfixaren – en 31-årig man – ska ha fått ihop lånesumman.
Spelaren på plats
– Vi tycker att bevisningen är sådan att den ska leda till en fällande dom. Det är därför vi tar det vidare, säger Staffan Edlund, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till TT när rättegången inleds i hovrätten.
Den ex-allsvenske spelaren sitter lugnt tillbakalutad i sin stol och med händerna knäppta när han lyssnar på hur åklagarsidan försöker visa hur 31-åringen har fått ihop den stora lånesumman. Delvis handlar det om att han har lånat 150 000 kronor av sin mormor, en summa han får in på sitt konto två dagar efter matchen.
– Och vi tycker att vi åtminstone kan visa att 92 000 kronor kommer från vinster på det gula kortet som tas i den här matchen, säger Staffan Edlund, som har hand om fallet tillsammans med åklagarkollegan Johan Lindmark.
Vilka slutsatser ska man dra av det?
– Hur skulle man kunna betala det här om det inte blir ett gult kort, till exempel. Det finns olika slutsatser att dra av det här. Vi kan i alla fall visa att det är så här det ser ut. I någon mening har ju de här pengarna spelats ihop genom det gula kortet, säger Edlund.
– Den bevisningen är inte ny och den spelar ingen roll, säger Mikael Nilsson, som är försvarsadvokat till en 34-årig medåtalad man, som också frikändes i tingsrätten från anklagelsen om spelfusk.
Försvarsadvokat: Blev lurade
Nilsson anser elitspelaren har fört hans klient och den 31-årige långivaren bakom ljuset genom att initialt säga att det är ett annat fotbollsproffs som ska låna pengarna i maj 2019. Först i november ska man ha förstått att det var den åtalade elitspelaren som skulle ha pengarna.
– Att hålla på att luras gör man ju inte om det är en gemensam brottsplan, säger Mikael Nilsson.
Elitspelarens försvarsadvokat Frank Thorstensson säger under sin sakframställan att det genom exempelvis mobiltömningar är bevisat att det inte finns någon brottsplan bakom lånet.
– Det finns ingenting över huvud taget om att det ska finnas någon sidoöverenskommelse förutom en ränta på 100 000 kronor. Och lånet har betalats i sin helhet, säger Thorstensson.
Mikael Nilsson:
– Åklagaren säger att det ser mystiskt ut, men kan inte bevisa fusk. Varför skulle det vara en banköverföring? Varför åker man inte med påse pengar i stället om man nu skulle fuska? Varför raderar man inte sina sms? Varför skriver man ett låneavtal? Det har tecken på att det är legalt.
Åklagarsidan yrkar inte på fängelse för den ex-allsvenske spelaren och övriga åtalade i delen som rör det gula kortet.
– Där ser vi att det är en specifik händelse. Jag tycker inte att man kan motivera att det skulle vara av den arten att det ska upp på fängelsenivå, säger Staffan Edlund.
"Manipulerat en hel säsong"
Däremot vill åklagarsidan att hovrätten ska döma till fängelse för delen som rör matchfixning i division 3. I tingsrätten blev det villkorlig dom för en 35-årig målvakt och den 31-årige misstänkte matchfixaren.
– I det andra fallet tycker vi att man har manipulerat en hel säsong, mer eller mindre, i det laget. Det är en massa fotbollsspelare som i sådana fall har varit med och spelat utan att veta om vad det är som sker dolt i det här laget, säger Staffan Edlund.
Trots den friande tingsrättsdomen stängdes elitspelaren, som sedan januari 2020 tillhör en utländsk klubb, av i fyra år från all idrott av Svenska fotbollförbundet. Ett beslut som spelaren har överklagat till Riksidrottsnämnden.
I mitten av februari stängde Internationella fotbollsförbundet (Fifa) av den ex-allsvenske spelaren från all idrottsutövning i hela världen och den avstängningen är alltjämt gällande, uppger Johan Claesson, så kallad integrity officer på fotbollsförbundet.