Granqvist om VM-dilemmat: "Det är besvärligt"

Fotbollsfesterna på planen ska bevakas. Men det i ett land som anklagas för att begå brott mot mänskliga rättigheter. Hur ska de sändande tv-bolagen balansera VM i Qatar?
–Det är besvärligt, säger kommentatorn Lasse Granqvist.

Lasse Granqvist. Arkivbild.

Lasse Granqvist. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotbolls-VM2022-11-04 11:25

Historiskt sett har tv-sändningarna från fotbolls-VM nästan kunnat liknas vid turistbroschyrer. Det har kablats ut bilder på skrattande lokalbefolkning, stiliga kameraåkningar över vackra platser, sol, blå himmel och maffiga arenor.

Frågan är hur det kommer att se ut den här gången.

"Två tankar samtidigt"

Mästerskapet går som bekant i Qatar – ett land som anklagas för att kränka mänskliga rättigheter, där homosexualitet är förbjudet och där migrantarbetare saknar grundläggande rättigheter.

Hur går man som tv-bolag till väga för att rapportera om det och samtidigt bevaka de stora stjärnorna och de heta matcherna?

– Det blir en utmaning, säger TV4:s sportchef Erik Westberg.

– Det är ett annorlunda VM ur flera aspekter. Vi känner att det är extra viktigt att vara på plats för att kunna bevaka både det sportsliga och berätta om och granska Qatar. Vi är måna om att ge en så rättvis bild som möjligt av landet. Det ska inte bli någon turistfilm, vi ska berätta som det är.

TV4 sänder VM tillsammans med SVT. Kanalerna har inte något krav på sig från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) om att visa vissa typer av tv-bilder.

– Naturligtvis kommer det bli bilder på de nya, fina arenorna. Men det är då viktigt för oss att att berätta om bakgrunden, hur de har byggts och hur gästarbetarna har behandlats. Det gäller att hitta rätt balansgång, tittarna vill se de bästa spelarna och bra fotboll, och samtidigt förstår de det problematiska i att VM går i Qatar, säger Erik Westberg.

Bobby Baksi är projektledare för SVT:s VM-sändningar.

– Det gäller att ha två tankar i huvudet samtidigt. Vår uppgift är att spegla allt som har med VM att göra. Men vi känner att vi har vana att göra det från exempelvis VM i Ryssland 2018. Så för oss är det inte så svårt, vi är trygga i det, säger han.

När SVT skickade ut ett pressmeddelande för att berätta om sina sändningar fick kanalen kritik för att ha använt ord som "fotbollsfest". Baksi berättar att SVT inte har pratat om specifika ordval under mästerskapet – men det har TV4 gjort.

– Vi har pratat om hur vi ska uttrycka oss, säger Westberg.

Annorlunda Granqvist

TV4-profilen Lasse Granqvist är en av kommentatorerna som kommer höras i rutan under mästerskapet. Han säger att det mycket väl kan bli så att hans tonläge blir annorlunda just för att VM går där det gör.

– Det är en svår fråga. Men jag säger att det kanske blir en annorlunda Lasse Granqvist. Mitt jobb är att bevaka matcherna, men det är ett speciellt VM. Jag måste vara professionell, men samtidigt inte svika mitt journalistiska uppdrag. Det är bra att vara på plats och kunna skildra allt som händer, säger han och fortsätter:

– Det är besvärligt när idrotten hamnar snett och ger mästerskap till diktaturer.

På plats viktigt

Det har på flera håll talats om att bojkotta VM i Qatar, men såväl Granqvist som Westberg och Baksi återkommer hela tiden till vikten av att vara på plats för att kunna rapportera på ett korrekt sätt.

– För mig är det viktigt att vara där och berätta om det som sker. Jag försöker vara så påläst som möjligt, det är inte alldeles enkelt men jag har läst in mig på hur Qatar fungerar, säger Granqvist.

– Jag tror att tittarna förväntar sig att vi ska granska och samtidigt bevaka på plats, säger Baksi.

VM i Qatar pågår mellan den 20 november och den 18 december. SVT och TV4 sänder 32 matcher var.

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Förutom gästarbetarnas situation i Qatar har människorättsorganisationer slagit larm om diskriminering av kvinnor och hbtq-personer samt om begränsad yttrandefrihet.

Kvinnor diskrimineras både lagstiftningsmässigt när det gäller arvsrätt och skilsmässor, men även i praktiken. Till exempel finns det system med "male guardianship" där kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

Hbtq-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Yttrandefriheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminaliserar "falsk information" eller "partisk information" där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter. Politiska partier tillåts inte.

Källa: Amnesty Sverige, Nationalencyklopedin.


Fakta: VM-sändningarna

SVT och TV4 delar på de svenska tv-rättigheterna för fotbolls-VM i Qatar.

De sänder 32 matcher vardera.

VM-premiären Qatar–Ecuador den 20 november sänds i TV4. Den första SVT-sända matchen blir England–Iran den 21 november.

VM-finalen den 18 december sänds i TV4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!